به گزارش بهارانه به نقل از نافع، مقام معظم رهبرى برتفكيك ميان دوالگوى متفاوت از اصلاحطلبى تأكيد دارند «اصلاحات يا اصلاحات انقلابى، اسلامى وايمانى است كه همه مسئولان كشور، مردم مؤمن و صاحب نظران با اين اصلاحات موافقند يا اصلاحات آمريكايى است كه همه مسئولان كشور، مردم مؤمن و همه آحاد هوشيار ملّت با آن مخالفند»(درجمع كارگزاران نظام ،19/4/79) و البته اصل موضوع اصلاح و اصلاحطلبى از آموزههاى دينى و اسلامى محسوب مىشود و از ديدگاه منابع اسلامى در ذات دين قرار دارد و از اركان هويت دينى است. انقلاب اسلامى ايران هم كه الهام گرفته از آموزههاى دينى است در ذات و جوهر خود به اصلاح امر مىكند. لیدرهای جوامع بشری اعم از روأسا و پادشاهان راس هرم قدرت سیاسی را تشکیل می دهند؛ حیات سیاسی این طبقه مرهون ایدئولوژی است.
آنان با کسب مشروعیت از ایدئولوژی به اعمال قدرت در جامعه می پردازند و در مواقعی دست به دگرگونی و تغییر اجتماعی می زنند که از آن به رفورم یا اصلاحات یاد می شود.
پس کوشش محتاطانه و تدریجی درساخت سیاسی از طرق مسالمت آمیز برای رفع نارسایی ها و کاستی ها از قلمرو حاکمیت با پشتوانه های مالی، اجرایی، قضایی و حقوقی را اصلاحات نامیده اند؛ بنابراین در پروژه اصلاحات هیچ گونه خشونت و رفتارخصمانه ای مشاهده نمی شود.
چنانچه در دهه40 پهلوی دوم اصلاحاتی تحت عنوان انقلاب شاه و مردم برای ترمیم، اراضی کشور یا همان انقلاب سفید را به اجرا درآمد. البته در مواردی هم اصلاحات با سازو کارهایی چون رفراندوم و همه پرسی ممکن می شود.
حضرت شعیب پیامبر وقتی در مقابل مقاومت قوم خویش در ایمان به خدا مواجه می شود؛ این جمله را با استعانت و توکل از قادر متعال می خواهد سوره هود آیه 88: « ان ارید الا الاصلاح ما استطعت» من جز اصلاح تا آنجا که توانایی دارم نمی خواهم و یا در فرازی از وصیت نامه منسوب به ابا عبدالله الحسین (ع) به برادرش محمد حنیفه آمده است که:«انما خرجه لطلب الاصلاح فی امه جدی ارید ان امر بالمعروف و النهی عن المنکر»به راستی که قیام من جز اصلاح امور امت جدم و امر به معروف و نهی از منکر نبود.
اما اصلاحات درجمهوری اسلامی در دهه 60 شکل گرفت؛ آنگاه که سران جریان اصلاحات و حامیان آن، مناصب مهمی را نیز در اختیار داشتند. به طور کلی این جریان از ابتدا تا کنون چند دوره را پشت سر گذاشته است:
دوره اول: ازپیروزی انقلاب اسلامی تا سال1360است که با عنوان خط امام فعالیت کرده و همگی در خط انقلاب و امام درصف بندی با لیبرال ها و اپوزیسیون تعریف می شدند.
دوره دوم از 1363 تا 1368را در برمی گیرد که به نوعی جریان چپ در کشور حاکمیت دارد. دولت میرحسین موسوی و دادستانی کل با مسئولیت محمد موسوی خوئینی ها را نمادهای بارز حاکمیت این جریان دراین مقطع می توان دانست.
قانون کار و تنظیم مناسبات کارگر و کارفرما، تمرکز امور در دست دولت و واگذاری امور به بخش خصوصی، ولایت مطلقه فقیه، احکام حکومتی، اسلام ناب محمدی(ص) و اسلام آمریکایی از مهم ترین چالش های جریان چپ سنتی با جریان راست بود که در این دوران وجود داشت.
نیروهای چپ در این دوران خود را انقلابی تر از راستی ها می دانستند و طرف مقابل را به اسلام آمریکایی و عدم تبعیت کامل از ولایت متهم می کردند.
دوره سوم این جریان را باید از سال 1368 تا 1376 دانست. زمانی که علی الظاهر جناح راست دولت را در اختیار گرفته بود و با انتخابات مجلس چهارم عملاجناح چپ از دور خارج شده بود. این دوران افول، فرصت مهمی برای بازسازی، کادرسازی و نظریه پردازی این جریان است.
در این دوران شاهد دگردیسی های مهمی در جریان چپ هستیم که روند اتفاقات آینده را تغییر می دهد. نظریهپردازان این جریان کم کم از ولایت محدود فقیه سخن می گفتند و بجای دولت حداکثری از کاهش تصدی دولت حمایت می کردند.
دراین دوران جریان راست مدرن(کارگزاران) وچپ مدرن(لایه ای ازکارگزاران، مجاهدین انقلاب اسلامی) و چپ سنتی(مجمع روحانیون مبارز) ائتلاف می کنند که این ائتلاف موجب قدرت یابی مجدد جریان چپ، این بار با عنوان جبهه دوم خرداد یا اصلاح طلبی و ظهور دوره چهارم این جریان در سال های 1376 تا 1383 شد.
علت موفقیت های جریان چپ در دور پایانی را درسه برنامه عمده می توان خلاصه کرد: کادرسازی، نظریه پردازی و گسترش فعالیتهای رسانه ای وتشکیلاتی، به هر حال در جریان انتخابات76 در میان مردم، موجی از نارضایتی نسبت به عملکرد دولت سازندگی وجود داشت و در میان کاندیداها، آقای ناطق نماینده حافظ وضع موجود به شمار می رفت و آقای خاتمی نماینده تغییر شرایط؛ مردم به تغییرشرایط رای دادند.
گفتمان اصلاحات در این دوران، شاخصه های مهمی دارد: قانون گرایی، جامعه مدنی، تساهل و تسامح و...اما امواج فزاینده مطالبات ناشی ازاصلاحات چنان توفنده عمل می نماید که بانیان خودرا هم فرو می بلعد و به قولی از رئیس دولت اصلاحات آشکارا می خواهد که در اولین ایستگاه از قطار اصلاحات پیاده شود.
در این آشفته بازار پیش آمده، اوضاع چنان دست خوش حوادث می شود که نمایندگان اصلاح طلب مجلس شورای اسلامی با تحصن خود در هیبت اپوزیسیون ظاهرمی شوند و نمایندگان شورای شهر تهران هم شورا را به انحلال می کشانند.
به زعم ما بعد ازفتنه 88 جریان اصلاحات یا همان دوم خرداد به 6 طیف سیاسی تقسیم شدند؛ راست مدرن در قالب حزب کارگزاران سازندگی باقی ماند، اما طیف افراطی آن را احزاب مشارکت و مجاهدین انقلاب اسلامی بر عهده گرفتند، نقش مقابل آنها را ملی گرایان جبهه ملی و نهضت آزادی بازی کردند.
چپ مدرن نیز در هیبت دفتر تحکیم وحدت خود را نمایان ساخت، بار انواع افراطی و تفریطی آن را هم، اکنون اپوزیسیون خارج کشور و گروه های جدید التاسیس اصلاح طلبی به دوش می کشند.
ظاهرا مثلث های قدرت طلب اصلاحات نیز در بدنه دولت تدبیر وامید درحال رشد و نمو قرار گرفته اند. به عبارتی تکرار تاریخ اصولگرایی در این جبهه هم آغاز شده است.
اما این جبهه در فضای سیاسی اعتدال و تدبیر دگر بار تجدید سازمان یافته و برای عرض و اندام در انتخابات پارلمانی دورخیز می کند، اکنون فعالیتهای احزاب سیاسی اعم از اصولگرا واصلاحطلب درصدد نقشآفرینی جدی در فرآیند انتخابات مجلسین هستند.
بدون شک مهمترین اتفاق هفته گذشته برای اصلاحطلبان تشکیل نخستین جلسه شورای سیاست گذاری انتخابات بود؛ شورایی که با نظر مساعد رییس دولت اصلاحات پس از پایان ماموریت کمیته انتخابات شورای هماهنگی و شورای راهبردی انتخابات تشکیل شد.
این شورا مرکب از تمامی اعضای شورای هماهنگی و شورای راهبردی است که به درخواست رئیس دولت اصلاحات، دبیران کل چهار حزب اعتدال و توسعه، اتحاد ملت ایران اسلامی، مجمع ایثارگران اصلاحطلب و ندای ایرانیان نیز به ترکیب اولیه آن اضافه شدند.
هیات رییسه موقت شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان انتخاب می شود. بلافاصله روسای شورای راهبردی اصلاح طلبان، شورای هماهنگی جبهه اصلاحات و محمدرضا عارف به عنوان هیات رییسه موقت شورای سیاستگذاری انتخاب می شوند.
بر این اساس عبدالواحد موسویلاری، محمدرضا عارف و علیمحمد غریبانی مسئولیت تدوین آییننامه شورای سیاست گذاری اصلاحطلبان را بر عهده می گیرند.
با توجه به اتمام دوره مسوولیت علیمحمد غریبانی، رئیس فعلی شورای هماهنگی جبهه اصلاحات پیش بینی میشود از هفته آینده محمد حسین موسوی تبریزی، دبیرکل مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم به عنوان رییس جدید شورای هماهنگی جایگزین غریبانی شود.
از چهار حزب اتحاد ملت ایران اسلامی، ندای ایرانیان، مجمع ایثارگران اصلاح طلب و حزب اعتدال و توسعه نیز نمایندگانی در این جلسه حضور داشتند.
این جلسه با حضور عبدالواحد موسوی لاری، علی شکوریراد دبیرکل حزب اتحاد ملت ایران اسلامی، فرجالله کمیجانی دبیرمجمع اسلامی فرهنگیان، مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب مردم سالاری، حسین مرعشی سخنگوی حزب کارگزاران، غلامعلی دهقان سخنگوی حزب اعتدال و توسعه، حسین کمالی دبیرکل حزب اسلامی کار، فاطمه راکعی دبیرکل مجمع زنان مسلمان نواندیش، رسول منتجبنیا قائممقام حزب اعتمادملی و مجید فراهانی دبیرکل حزب ندای ایرانیان تشکیل می شود.
همچنین آذر منصوری، علی صوفی و سایر اعضای شورای ١١ نفره راهبردی اصلاحطلبان نیز در این جلسه حضور پیدا می کنند. به دنبال انتخاب دکتر حسن روحانی به ریاست جمهوری اسلامی ایران، پرسشی که به خصوص در میان کنشگران اصلاح طلب ایجاد شد.
این بود که در پیش گرفتن اعتدال در مملکت داری و فعالیت مدنی، به عنوان یک هدف درنظر گرفته شود یا روش و استراتژی؟ پاسخ به این پرسش نیازمند شناخت از اعتدال و اصلاح طلبی است؛ اصلاح طلبی را میتوان سلسله مطالبات وروشهایی درنظر گرفت که برای پیشبرد پروژه دموکراسی خواهی در ایران اتخاذ میشود.
این مطالبات برخواسته از تفکر نقد وضعیت موجود و ایجاد وضعیت بهتراست که با نقد مشکلات ساختاری و محتوایی موجود، شرایط را برای گذار به مرحله دموکراسی فراهم میکند؛ نسبت اصلاح طلبی با اعتدال را میتوان اینگونه عنوان کرد که اعتدال، روشی برای زنده نگاه داشتن جریان اصلاح طلبی است.
این اعتدال به معنای اتخاذ روشی با هزینه کم، دستاورد مناسب و همچنین حفظ زمان است.
درواقع، همچنانکه بزرگان اصلاح طلب تصریح کرده اند، صحبت از اعتدال در اصلاح طلبی به معنای عدول از مطالبات و روشهای اصلاح طلبی نیست که اگر غیراز این باشد، اعتدال از فرصت به تهدید تبدیل شده و معنای اصلاح طلبی را در خود استحاله میکند.
استحاله ای که نه به نفع نظام بوده و نه به نفع تفکر و جریان اصلاح طلبی که تمام مساعی خود را برای دوری از هزینه های وقایع 88 به کار گرفته است.
شوراي هماهنگي احزاب و تشكل هاي اصلاح طلب استان همدان از سال ها قبل در اين استان تشكيل شده و دوره آخر آن از سال 1392 كار خود را شروع كرده است.
در اين شورا در حال حاضر 10 حزب و گروه و 4 شخصيت حقيقي همراه با نمايندگان شورا هاي اصلاح طلبان شهرستان هاي استان، حضوردارند.
البته درحال حاضر از شهرستان ها، فقط 6 شهرستان شوراي هماهنگي دارند و نمايندگانشان در شورا حضور مي یابند.
پنج گروه نيز درخواست عضويت در اين شورا را داشته اند كه در حال حاضر به عنوان عضو ناظر حضور دارند.
احزاب و گروه هاي عضو عبارتند از:
1.حزب كارگزاران سازندگي ایران(دبیرهمدان:مجیدآسیابان/نفردوم:طاهره ایزدی/نفرسوم: میلاد کرملو)
2.خانه كارگر (دبیر همدان: چنگیز اصلانی)
3.حزب اسلامي كار(دبیر همدان: حسین غلامی)
4.حزب مردم سالاري(دبیر همدان: جواد گیاه شناس/ نفر دوم:حمید گلی پور)
5.حزب اراده ملت ايران(دبیرهمدان: افشین فرهانچی/ نفردوم: حمید خاورزمینی/ نفر سوم: زهره رحیمی)
6.انجمن اسلامي معلمان ایران(دبیر همدان: عباس احمدی مقیم/ نفر دوم: عزیزالله یارمطاقلو همدانی)
7.انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران(دبیر همدان: محمد رضا افخمی)
8.سازمان دانش آموختگان ايران اسلامي(دبیر همدان: فخرالدین حیدریان)
9.حزب اعتماد ملي (دبیر همدان: هوشنگ حسامی/ نفر دوم: افشین ابراهیمی)
10.حزب جامعه مدني استان همدان(دبیر: حسین مجاهد/ نفر دوم: علی نجفی/ نفر سوم: زهرا محمدی)
احزاب و گروه هاي ناظر:
1.جمعیت زنان مسلمان نواندیش(دبیر همدان: زهرا شایسته/ نفر دوم: سمانه جهانگیری عرش)
2.مجمع فرهنگيان ايران اسلامي(دبیر همدان: علیرضا رضائی / نفر دوم: مهدی جلیلوند)
3.حزب ندای ایرانیان (دبیر همدان: سیروس نجفی/ نفردوم: محمدرضا زارع)
4.مجمع پیروان خط امام (دبیر همدان: محمد صباغیان/ نفر دوم: زهرا امانی / نفر سوم: فریبا)
5.سازمان عدالت و آزادی ایران اسلامی(دبیر همدان: علی نوری)
رياست شورا به صورت دورهاي است و همه اعضا به نوبت و براي مدت سه ماه اين مسئوليت را بر عهده دارند.
در شورا مقرر شد؛ هر گروه دو نفر را به عنوان نماينده در جلسات معرفي كنند و اگر حزبي يك خانم را معرفي مي كرد، اين تعداد به سه نفرافزايش مي یافت.
در جلسه 14 مرداد شورای راهبردی اصلاح طلبان استان همدان و بعد از تکمیل شدن اعضا شورا، انتخابات هیات رئیسه صورت گرفت و افراد زیر از جانب اعضا انتخاب شدند:
1.علی مهرآبادی(نماینده احزاب و تشکل ها)
2.محمد هادی ضرابی(نماینده فعالین مستقل اصلاح طلب)
3.کیومرث جعفرمنش(نماینده اصلاح طلبان شهرستانها)
4.محمدرضا علی حسینی(نماینده نمایندگان ادوار مجلس)
5.حسین الماسی(نماینده مدیران دولت اصلاحات)
دوم اسفند ماه آمفی تئاتر دانشکده مهندسی دانشگاه بوعلی سینا میزبان ده ها نفر از مدرسان دانشگاه های استان بود.
این نشست به همت انجمن اسلامی و اعضای هیات علمی دانشگاه بوعلی سینا و انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها حوزه همدان و با حضور دکتر نجفقلی حبیبی، دکتر سید کاظم اکرمی، محمد ناصر نیکبخت استاندار همدان، محمد ابراهیم الهی تبار معاون سیاسی، امنیتی استاندار و با موضوع «دانشگاه ها قبل و بعد از انتخابات1392، انتظارات- چالش ها» برگزار شد تا در فضایی دانشگاهی به پیگیری اهداف و شعارهای دولت تدبیر و امید پرداخته شود و چالش های پیش روی دانشگاه ها مورد بحث قرار بگیرد.
با اندک فاصله ای ازاین مراسم، آقای صوفی مسئول امور شهرستان های اصلاح طلبان درهمدان در جمع همسویان استانی حضور یافته و چارچوب فعالیت تشکیلاتی احزاب اصلاح طلب رابازگو می کند.
در ضیافتی هم که ماه مبارک رمضان درشهرستان رزن برپا شد؛ سیروس نجفی مشاور استاندار در امور احزاب و تشکل ها و سید امید محمودی رئیس سازمان دانش آموزی و مسئول کمیته فرهنگیان ستاد دکتر روحانی در استان همدان امیر عباس دزفولی بخشدار مرکزی فامنین و شورای اصلاح طلبان استان همدان و اصلاح طلبان شهرهای نهاوند، ملایر، تویسرکان، فامنین و شهرستان بهار از میهمانان ویژه ای بودند که حضورداشتند.
علی طاهری خلوص به نمایندگی از شورای هماهنگی اصلاح طلبان شهرستان رزن گفت که این شورا در خصوص کاندیدای انتخابات مجلس، هنوز به جمع بندی کلی نرسیده و فعلا حمایت از هر کاندیدا شایعه ای بیش نیست وی اظهار داشت: اگر شورا به نتیجه ای قطعی برسد حتما همه هم فکران و مردم شریف را در جریان امور قرار خواهد گذاشت و برای مجلس دهم برنامه ای منسجم و هدف دارو هماهنگ با استان کشور در دستور کار شورا می باشداصلانی رئیس دوره ای شورای هماهنگی اصلاح طلبان همدان به نمایندگی از این شورا در سخنانی کوتاه بر اتحاد کلیه احزاب و گرایش های فکری اصلاح طلبان اشاره و تاکید کردند. مجاهد دبیر حزب جامعه مدنی نحوه انتخاب شورای راهبردی اصلاح طلبان در تهران، استانها و همچنین شهرستان ها توضیحاتی ارائه نمود،در ادامه اعلام شد کلیه احزاب که مجوز شهرستانی خود را به این شورا ارائه نمایند دبیر آن حزب نیز عضو اصلی این شورا خواهد شد.
روز شنبه 26/6/94 در جلسه شورای سیاستگذاری حزب اراده ملت ایران در استان همدان، ستاد انتخابات حزب شکل گرفت. در این جلسه بعد از بحث و گفتگو بین اعضا شورا، افشین فرهانچی بعنوان ریاست ستاد انتخابات در استان همدان انتخاب شدند.
در همین راستا افراد زیر نیز بعنوان اعضا شورای مدیریتی ستاد انتخاب شدند: زهره رحیمی، رضوان سلماسی، حمید خاورزمینی، احمد یاری مسئولین تعدادی از واحد های ستاد استانی به قرار زیر هستند:
•واحد تحلیل و افکار سنجی: حجت الله فضلی
•واحد تبلیغات و فضای مجازی: امیرعباس بهمنی
•واحد اجرا و پشتیبانی: پوریا سماواتی
•واحد اقشار و اصناف: مرتضی غیرتی
•واحد تولید محتوی: علی قاهری
•واحد جوانان و دانشجویان: حسین گوهری جاهد
•واحد فرهنگی: میثم موسوی
•واحد زنان: قدسیه عظیمی
•واحد مالی: علی صابونچی
روسای ستاد در شهرستان های استان نیز به قرار زیر است:
•ستاد رزن: یوسف تراکمه
•ستاد اسدآباد: حبیب شمس
•ستاد کبود راهنگ: ناصر قیطاسی
کار پرحجم و جهت دار اصلاح طلبان همدان به بهانه ایام سوگواری در دهه محرم با دعوت از شخصیت های درجه اول اصلاحات مانند رهبری و بسیاری از کادر مرکزی شورای راهبردی جبهه اصلاحات در دفتر حاما انجام شد.
آنها در این راستا همچنان میتینگ های سیاسی خودرا با سخنرانی هفتگی بی وقفه اساتید اصلاح طلب دانشگاهی ادامه می دهند.
این امر با حاشیه سازی های جدی وانتقادات آنان بر انتصابات استاندار با سامری آغاز شد و با شایعات مبنی بر نشست استاندار با اصولگرایان یا طرفداران جبهه پایداری قوت گرفت و در ادامه بر این تفکر دامن زد که مدیریت ارشد استان در راستای سیاست های دولت گام برنمی دارد و ضرورت تغییر وی از جانب اصلاح طلبان اصلی اجتناب ناپذیراست.
بنابراین فشارهای وارده در تغییرمدیریت برنامه و بودجه سازگارافتاد و دامنه آن نیز گسترش یافت.
آنها خواستار تغییر برخی از مدیران و به قول خود مدیران احمدینژادی شدند که در برخی از سازمانها و ادارات کل درمسندکار هستند، اما نیکبخت حاضرنشد به همه این خواستهها تن دهد و در جلسات مختلف اعلام کرد به برخی از افراد برای اداره استان نیاز دارد.
این سرسختی استاندار و البته پست نگرفتن برخی از اصلاحطلبان افراطی، آنان را خشگمین ساخت.
آنها با این تفکر مدعی بودند که استاندار همدان ناکارآمد است و بالاخره شکایت به هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام بردند، اما نیکبخت هم آرام نگرفت و بلافاصله راهی دیدار با رئیس مجمع تشخیص مصلحت شد و بدین ترتیب، بقای قدرت خویش را ضمانت کرد.
آخرین اخبار انتخاباتی اصلاح طلبان، حکایت از تعیین اعضاي ميز انتخابات اصلاحطلبان استان دارد. گويا وظيفه اين ميز، بررسي فهرست داوطلبان و نهايي كردن ليست انتخاباتي اين جناح است.
گفتني است حسين لقمانيان، جابريان، علياصغر زبردست، علي يعقوبي، سيفا... مرادي، صفايي، علي حسيني، دكتر رهبر، بيژن شهبازخاني، كاظمي و پيام مجرد، اعضاي ميز انتخابات اصلاحطلبان استان همدان هستند.
جعفر محقق، پژوهشگر و کارشناس مسائل سیاسی استان همدان
پایان پیام/ س
دیدگاه شما