7. آذر 1403 - 11:06   |   کد مطلب: 43860
امروزه بسیاری از افراد جامعه متقاضی نان‌های سلامت‌محور و نان‌هایی هستند که با آرد کامل تولید شده باشد، اما هنوز بخشی از جامعه شناختی از نان کامل ندارند و در این ارتباط فرهنگ‌سازی برای استفاده از نان کامل با راهکارهای مختلف از جمله از طریق رسانه‌ها ضروری است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «بهارانه»؛از حدود دو یا سه دهه گذشته ذائقه مردم به سمت نان سفید تغییر پیدا کرده و بیشتر این نوع نان را می‌پسندند در حالی‌که باید به مردم آموزش داد نان خوب، نان سفید نیست بلکه نان خوب و کامل، رنگ خرمایی و تیره دارد و نباید سفید باشد، نان مناسب را مردم باید بشناسند و به سمت استفاده از نان کامل برای سلامتی خود سوق داده شوند، بنابراین باید ذائقه مردم تغییر کند و از نان کامل که رنگ تیره دارد، استفاده کنند.

سبوس، جوانه گندم و آندوسپرم از اجزای مهم گندم بوده که در حال حاضر در روش‌های تبدیل گندم به آرد معمولاً حذف می‌شود و اگر سبوس و جوانه گندم از آرد حذف شود، دیگر نان خواص نان کامل را نداشته و مانند این است که سرمایه‌ای را هدر می‌دهیم.

بنا به گفته پزشکان متخصص وجود جوانه گندم و سبوس در نان منبع مفید ریزمغذی‌ها، آهن و پروتئین بوده و از ابتلا به بسیاری از بیماری‌های غیرواگیردار چون سرطان روده‌بزرگ، دیابت نوع دو ، کمبود آهن و ید و نیز سکته‌ها و مشکلات قلبی- عروقی و مشکلات متابولیک و گوارشی جلوگیری می‌کند.

طرح نان کامل طرحی است که از سال گذشته مطرح و در برخی از استان‌ها اجرا شده و قرار است در ادامه این طرح به تدریج در سایر استان‌های مختلف برنامه‌ریزی و اجرایی شود که در همین رابطه همدان نیز از جمله استان‌هایی است که با مطرح شدن این طرح از سال گذشته برای اجرای طرح ورود پیدا کرده و در همین چند روز گذشته اقدامات خوبی در بحث راه اندازی واحدهای نانوایی نان کامل در همدان انجام شده گرفته است.
 

افزایش دو برابری واحدهای  نانوایی‌ نان کامل همدان تا پایان سال جاری

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی همدان از افزایش دو برابری واحدهای نانوایی این استان تا پایان سال جاری خبر داد.

حسین خوانساری در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: از ابتدای آذرماه تعداد ۱۵ نانوایی فعالیت خود در زمینه پخت نان کامل را در سطح شهر همدان آغاز کرده‌اند که به طور قطع با فرهنگ‌سازی لازم و استقبال خوب مردم تا پایان سال جاری این تعداد از نانوایی‌ها در راستای سلامتی شهروندان به دو برابر افزایش پیدا خواهد کرد.

وی افزود: خیابان کمال آباد، سعیدیه، اعتمادیه، ۱۳خانه، شهید رکنی، ۳۰متری انوار، شهرک مدنی، بلوار زینبیه، کوچه قصابان، شهید زمانی، میرزاده عشقی، کوچه مشکی، کافه حیدر از جمله مناطق مختلف سطح شهر بوده که از واحدهای نانوایی نان کامل بهره‌مند شده‌اند.

خوانساری تصریح کرد: برای هر شهرستان نیز راه‌اندازی دو واحد نانوایی نان کامل پیش بینی‌شده که روند کار راه اندازی این نانوایی در شهرستان‌ها در دست انجام است.

وی ادامه داد: امیدواریم که تعداد واحدهای نانوایی پخت نان کامل در سطح شهر همدان را در جانمایی‌های مختلف بتوانیم با کمک اتحادیه نانوایان و فرمانداری بیشتر کنیم.

خوانساری با بیان اینکه فعلا توسط این نانوایی‌ها پخت نان کامل از نوع تافتون و سنگک شروع شده و بعد از آن نان لواش را نیز حتما خواهیم داشت، تصریح کرد: به دلیل سبوس‌دار و کامل بودن آرد نان کامل قیمت این نوع نان به نسبت نان سفید گران‌تر است و هر قرص نان سنگک ریگی ۵۲۰۰ تومان و نان سنگک چدنی ۴۲۰۰ تومان توسط نانوایی‌های نان کامل شهر همدان عرضه می‌شود.

وی علت قیمت بالاتر نان سنگک ریگی نسبت به نان سنگک چدنی را کیفیت بالاتر آن به خاطر ریگی بودن آن دانست و گفت: معمولا  تمایل مردم به سنگک ریگی بیشتر از سنگک چدنی بوده و خواستار بیشتری دارد.

خوانساری با اشاره به روند چگونگی انتخاب این ۱۵ نانوایی برای پخت نان کامل در شهر همدان، بیان کرد: در سال گذشته طی جلسه‌ای از کارخانه آرد استان تولید آرد باسبوس کامل را درخواست کردیم که تولید و تحویل این نوع از آرد برای آنان مقدور نشد و به ناچار از کارخانه آرد آشتیان اراک خواستیم که این نوع از آرد را برای استان همدان تولید و در اختیار سه واحد نانوایی پایلوت و نمونه آزادپز نوع شش شهر همدان در خیابان مهدیه، نانوایی آزادپز روبروی باغ جهاد و نانوایی مسجد حمام قلعه بازار قرار دهد.

وی افزود: با راه‌اندازی سال گذشته این سه واحد نانوایی نان کامل  مردم از پخت نان این نانوایی‌ها رضایت داشتند و استقبال خوبی از پخت نان کامل این نانوایی‌ها شد و برای همین تصمیم گرفتیم که باقیمت ارزان‌تر با آرد کامل تعدادی نانوایی‌ سنگکی و تافتون را در شهر همدان راه اندازی کنیم.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی همدان اظهار کرد: طی جلسه و صحبت‌هایی با استانداری و اتحادیه نانوایان مقرر شد، چند نقطه شهر بر اساس درخواست اتحادیه نانوایان به ما معرفی شود.

خوانساری افزود: با معرفی انجام شده یک جلسه آموزشی سه تا چهارساعته در دانشکده علوم پزشکی برای ۱۵ نفر از نانوایان معرفی شده برای پخت نان کامل برگزار شد که در این جلسه آموزشی این نانوایان با آرد سبوس‌دار و مزایای آن و نیز، نحوه خمیر و پخت نان کامل آشنا شدند.

وی گفت: پس از گذراندن این جلسه آموزشی این ۱۵ نانوایی مشخص شده فعالیت خود را در زمینه پخت نان کامل در شهر همدان از ابتدای آذرماه آغاز کردند.

خوانساری با اشاره به اینکه طی این مدت کوتاه مردم از پخت نان کامل این نانوایی‌ها استقبال بسیار خوبی داشته‌اند، خاطر نشان کرد: استقبال هر چه بیشتر شهروندان و مردم از نان کامل این نانوایی‌ها و برنامه‌ریزی برای افزایش تعداد واحدهای نانوایی نان کامل در سطح همدان نیازمند آگاهی‌بخشی، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی در بین مردم برای استفاده از نان کامل و تبیین فواید استفاده از نان کامل و نقش نان کامل در سلامتی انسان است.

وی با بیان اینکه متأسفانه مردم به مصرف نان سفید عادت کرده‌اند در حالیکه نان سفید هیچ‌گونه ارزش غذایی ندارد، یادآور شد: باید فواید استفاده از نان سبوس‌دار به مردم اطلاع‌رسانی شود و مردم بدانند نان سبوس‌دار چیست؟ که در این رابطه رسانه‌ها و صداوسیما ار نقش ارزنده و موثری برخوردار هستند.

خوانساری اضافه کرد: اگر کارخانه‌های آرد استان همدان تمایل به تهیه و تولید آرد سبوس‌دار داشته‌ باشند به طور قطع از این اقدام کارخانه‌ها استقبال خواهیم کرد و با آنان همکاری لازم را خواهیم داشت.

وی گفت: به دلیل هزینه‌های بالای کارخانجات آرد معمولا کارخانه‌های آرد، سبوس آرد را به صورت جداگانه می‌فروشند که باید بخش دولتی با حمایت از کارخانجات آرد آنان را به تولید آرد سبوس‌دار ترغیب کند.

خوانساری اضافه کرد: اگر کارخانجات آرد استان همدان دارای تولید آرد سبوس‌دار کامل و با کیفیت باشند، به هیچ عنوان آرد کامل مورد نیاز استان را از سایر کارخانجات آرد سایر استان‌ها تامین نخواهیم کرد چرا که تامین آرد سبوس‌دار در خود استان از نظر کاهش هزینه‌ها از نقش موثری برای ما برخوردار بوده و به نفع استان است.

روز گذشته معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان هم در جلسه شورای آرد و نان استان اظهار کرد: با وجود تمام خواص و مزایای نان کامل مردم باید در خرید حق انتخاب داشته باشند و افزایش تعداد واحدهای نان کامل باید با رضایت مردم همراه باشد.

سید مجتبی حسینی تصریح کرد: پراکندگی و جانمایی واحدهای پخت نان کامل در استان باید به درستی صورت گیرد و کسانی که تمایل به تهیه نان کامل ندارند به نان سفید دسترسی داشته باشند و برهمین اساس در توزیع و پراکندگی واحدهای پخت نان کامل باید بازنگری شود.

وی گفت: با توزیع متوازن و پراکنده و با درنظر گرفتن رضایت مردم و واحد خبازی پخت نان کامل نوع نان لواش نیز در دستور کار قرار گیرد.

حسینی یاد آور شد: در مناطقی که مردم آن محدوده تمایلی به خرید نان کامل ندارند، باید نحوه پخت نان به حالت و روش قبل برگردد و نان سفید تولید کند زیرا نظر و رضایت مردم در اولویت است.

وی در ادامه از ارائه تسهیلات بدون سپرده به نانوایی‌های سطح استان همدان خبر داد و گفت: این تسهیلات برای اولین بار در کشور در استان همدان با نرخ مصوب بانک مرکزی و بدون سپرده به واحدهای خبازی استان پرداخت می‌شود.

حسینی خاطر نشان کرد: حساب بانکی نانوایی‌ها مربوط به بانک سپه است و بر همین اساس از محل گردش مالی آنها و میانگین حساب روزانه در بانک در راستای بهسازی و نوسازی واحدهای نانوایی، خرید تجهیزات و ایجاد زیرساخت‌های پدافندی تسهیلاتی تا سقف سه میلیارد ریال به هر واحد نانوایی اعطا می شود.

به گزارش ایسنا؛ افزایش آگاهی عمومی درباره فواید و مزایای مصرف نان کامل در سلامتی و مطالبه‌گری مردم سبب گسترش برنامه نان کامل و تشویق نانوایی‌ها به پخت نان با آرد کامل خواهد بود که در این بین نباید از ظرفیت رسانه ها غافل شد.

انتهای پیام

دیدگاه شما