به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «بهارانه»؛ دوره امامت امام کاظم(ع) با اوج قدرت خلافت عباسی همزمان بود و ایشان در برابر حکومت وقت، تقیه و شیعیان را نیز به این کار سفارش میکردند؛ ایشان به شیوههای مختلف تلاش میکردند مردم را نسبت به ظلم و جور خلفای وقت آگاه کنند. برای بررسی بیشتر دوران حکومت این امام معصوم، نحوه مبارزه ایشان با طاغوت خبرنگار ایکنا از همدان با حجتالاسلام والمسلمین علیاصغر زارعی، مدیر حوزه علمیه آیتالله بهاری شهرستان بهار گفتوگویی کرده است که مشروح آن را در زیر میخوانیم:
ایکنا _ درباره شرایط دوران حکومت امام کاظم(ع) بفرمایید.
دوران ۳۵ ساله امامت امام کاظم(ع) یک دوران خاص و ویژه است و پس از ایام حکومت امام سجاد(ع) میتوان گفت جزء سختترین دوران امامت ائمه(ع) است. حضرت با چهار خلیفه همعصر بودند، خلفای عباسی و بهویژه منصور، مهدی، هارون و هادی که هر کدام در دوران حکومتی خود محدودیتهایی را برای امام ایجاد کردند و هر کدام به سهم خود تلاش فراوانی برای به شهادت رساندن امام داشتند.
این دوران ۳۵ ساله در تاریخ آنگونه که شایسته است به آن پرداخته نشده است و همین امر کار را برای پژوهش در این دوران سخت کرده است. با تمام سختیهایی که امام در این دوران ۳۵ ساله داشت، اما تلاش میکند هدف نهایی ائمه(ع) که همان هدایت بشر است را عملی کنند. حتی با تمام سختیها مانند زندان و... حضرت تلاش میکنند بر محدودیتها غلبه کنند و هدف نهایی ائمه(ع) را دنبال کنند.
وقایع و اتفاقات دوران حکومت امام کاظم(ع) ممکن است با یکدیگر ضد و نقیص هم باشد؛ ایشان تلاش خستگیناپذیر در مبارزه با ظلم و حکام وقت داشتند. بنابرابن، اگر امام کاظم(ع) امامی بود که فقط به دنبال تفقه در دین و بیان احکام دین بود، این چهار حاکم تلاش فراوانی برای به قتل رساندن ایشان نمیکردند. تلاشهای بیوقفه این حاکم جور نشاندهنده مبارزه بسیار سرسخت امام با آنهاست.
ایکنا _ بارزترین ویژگی امام کاظم(ع) را چه میدانید؟
یک مبارزه طولانی، خستگیناپذیر و تشکیلاتی، بهطوری که امام کاظم(ع) توانسته بودند یک تشکیلات عظیمی را در سرتاسر بلاد اسلامی ایجاد کنند و نمایندگانی در اقصینقاط منطقه اسلامی فرستاده بودند و وکلایی را با واسطه و بدون واسطه توانستند در بلاد اسلامی مستقر کنند که اینها نشان میدهد امام کاظم(ع) یک جهاد طولانی مدت روشنگری و تبیین را دنبال میکردند که تلاش میکردند ظلمهای خلفای عباسی را به مردم آشکار کنند و با طریق مختلف این اتفاق را رقم میزدند حتی وقتی ایشان در زندان هم بودند جهاد تبیین را رها نکردند.
نقلهای مختلفی وجود دارد حتی افرادی که در زندان در کنار ایشان وجود داشتند به نوعی مورد تبیین حضرت قرار میگرفتند. بنابراین، امام کاظم(ع) بهصورت ویژه جهاد تبیین را دنبال میکردند.
ایکنا _ امام کاظم(ع) چه اهدافی از جهاد تبیین را دنبال میکردند؟
اهدافی که ایشان دنبال میکردند را به سه دسته میتوان تقسیم کرد، اول اینکه تبیین اسلام ناب و تفسیر صحیح قرآن، تبیین مسئله امامت و حاکمیت سیاسی در جامعه اسلامی به عبارتی لزوم حاکمیت امامت به جامعه اسلامی تبیین شد و همچنین تلاش و کوشش وافی برای رسیدن به هدف پیامبر(ص) که همان هدایت بشر است که این سه بعد را امام کاظم(ع) تبیین میکردند، بنابراین نباید این تصور را داشت که چون حضرت مدت زمان طولانی از حکومت خود در زندانها به سر میبرد پس موفق به تبیین درست نشدند، و اگر کمی مطالعه در این صورت انجام شود کاملاً متوجه میشویم که امام کاظم(ع) از همه فرصتها استفاده کرده است.
بهعنوان نمونه زن بدکارهای را در زندان کنار امام قرار میدهند تا به خیال خود موجب آزار و اذیت امام شوند که باز هم امام از فرصت استفاده میکند و نهایتاً آن زن هم پشیمان و از کار خود دست میکشد.
نوع ارتباط امام کاظم(ع) با افراد مختلف و با حلقههای متفاوتی از یاران، که برخی از این یاران افرادی بودند که حضرت مسائل مهم را به آنها نمیگفتند و برخی از حلقه یاران حضرت کسانی بودند که به مسائل خصوصی ورود داشتند و یک سری از یاران حضرت هم کسانی بودند که به تمام تبیینهای حضرت محرم بودند و حلقه اول یاران ایشان محسوب میشدند که این مطلب نیز نشان از تبیین حضرت در دوران حکومت ۳۵ ساله را نشان میدهد که این زندگی قطعاً پر از تلاش و تبیین را آشکار میکند.
انتهای پیام
دیدگاه شما