7. دى 1392 - 6:04   |   کد مطلب: 8170
حجت الاسلام سرلک در گفت‌وگوی تفصیلی با دانا:
شعارهای انقلابی در دولت کمرنگ شده است/ بانیان دهکده جهانی محکوم شده اند
عضو هیئت علمی دانشگاه هنر تهران اظهار داشت: دولت باید به شعارهای انقلاب اسلامی برگردد؛ چراکه از این شعارها فاصله گرفته ایم و درحال حاضر شعارها هم کمرنگ شده و جامعه از احساس انقلابی بودنش دارد فاصله می گیرد.

به گزارش بهارانه به نقل از دانا، حجت الاسلام سرلک عضو هیأت علمی دانشگاه هنر دانشگاه تهران و محقق و پژوهشگر مذهبی در گفت‌و گوی تفصیلی با شبکه اطلاع رسانی دانا در خصوص سبک زندگی اسلامی و نقد رویکردهای فرهنگی اجتماعی دولت یازدهم گفت: ماهیت انقلاب اسلامی یک ماهیت فرهنگی است و اساساً آن چیزی که باعث شد در سال 42 امام حرکتی را شروع کند و در بهمن 57 به پیروزی برسد نگاه متفاوت به زیست و حیات و به الگوی زندگی است؛ سبک زندگی که داشتیم و به آن اعتراض می کردیم در پی این نگاه جدید به اتفاق بزرگ و تغییردهنده ای به نام انقلاب اسلامی بود که بنای تغییر در سبک زندگی ما را داشت.

 

راه طولانی در مسیر رسیدن به سبک زندگی اسلامی داریم

وی افزود: انقلاب با شعار ها و با چشم انداز های خیلی روشن و جدی خودش را تثبیت کرد اما بعد از حکومت اسلامی اتفاق جامعه اسلامی کمتر شکل گرفت به دلیلی که جامعه اسلامی متاثر از یک سری آموزش ها و فضاهای تربیتی است که در ظرف حضور انسان ها در یک حکومت دینی در آن ضعف پیام هایی را به صورت مرئی و نامرئی رد و بدل می کند که آحاد آن جامعه سبک زندگیشان ،‌سبک زندگی اسلامی و موحدانه می شود.

عضو هیأت علمی دانشگاه هنر دانشگاه تهران یادآور شد: ما چون به حکومت اسلامی رسیدیم و هنوز به جامعه اسلامی نرسیدیم و اساساً رسالت انقلاب اسلامی هم تولید نرم افزار سبک زندگی بوده و از این فاصله گرفتیم اخیراً این بحث از طرف رهبری مورد توجه قرار گرفته و اگرچه می دانیم که فرآیند رسیدن به سبک زندگی از هر نوعی، فرآیندی زمان بر است و با سمینار و همایش و شعار نیست و نیاز به تولید و تفکر در حوزه های مختلف دارد.

سرلک بیان داشت: ضرورت اصلی تاکید بر بحث سبک زندگی همان ضرورتی است که ما به خاطر آن به انقلاب و جمهوری اسلامی رسیدیم؛ در زمان شاه اتفاقاتی را می دیدیم که نخواستیم بعد آن شخصی برود وشخصی دیگر بیاید و می خواستیم نگاه متفاوت باشد. گام های خوبی را برداشتیم ولی مقصد و مسیر طولانی را در پیش داریم.

وی ضمن اشاره به تبعات اصلی سبک زندگی موجود گفت: اگر ایده آل جامعه مومنانه و جامعه ایمانی داشتن انسان هایی است که آن انسان ها اشد حب الله هستند ومهمترین محبوبشان خدا است،‌اگر دیدیم که در جامعه محبوب های دیگری قد علم کردند و خدا را در اولویت دوم قرار گرفت آن وقت است که از مسیر دور شدیم و برای آن فاصله باید فکری کرد.

محقق و پژوهشگر مذهبی کشور افزود: ما گمانمان این است که اگر جامعه ایمانی ما جامعه ای است که در آن مومنان عمل به وظیفه می کنند و عمل به وظیفه حجت است و حاضرند هزینه اش را بدهند به همان اندازه که از این فاصله داریم به همان اندازه هم باید برایش تلاش کنیم.

سرلک تصریح کرد: وقتی که خدا اولویت حیات فردی و جمعی نباشد پیامدهایی از نوع خودبینی،‌ خودبرتربینی،‌مصرف گرایی افراطی رواج پیدا می کند؛ پیامدهایی که ما دست و پنجه با آنها نرم می کنیم پیامدهایی است که گویا بسیاری از آموزه های دینی ما را امکان اجرایی شدنش را دارد کم می کند و یا غیر ممکن می کند . مثلا در دنیایی که اقتصادمحور می شود ابزار شخصیت و کسی که درآمد بیشتری داشته باشد در چشم دیگران آدم خوبی می شود،‌ در چنین نگاهی بحث صله رحم از اقوام و نزدیکان ممکن پذیر نیست.

وی با بیان این که در شهرهای بزرگ اتفاقی به نام دید و بازدید خیلی اتفاق نادری است، یادآور شد: اگر در یک مسیر غلطی قرار بگیریم که اصالت را به سرمایه تبدیل کنیم خود به خود امکان اجرا شدن بسیاری از چیزهایی که تحت آموزه های دینی یادگرفتیم امکان اجرا ندارد یعنی مجموعه ای از چیزی که ما در زیست فردی و جمعی داریم به تعبیر قرآن یک زندگی سنگین و تنگ رابرای ما رقم می زند.

عضو هیأت علمی دانشگاه هنر دانشگاه تهران با اشاره به آیاتی از قرآن مبنی بر اینکه اگر کسی از یاد خدا غافل شود زندگی تنگی خواهد داشت بیان داشت: زندگی تنگ به معنای زندگی فقیرانه نیست؛ بلکه یعنی زندگی بی افق، یعنی زندگی بی امید و نشاط؛ به تعبیر قرآن یعنی زندگی که در آن اگرچه ممکن است برخورداری باشد اما بهره مندی و سرشاری نیست؛ امکانات در آن هست اما نتایج در آن نیست.

سرلک افزود: به همین خاطر بسیاری از زندگی های غیرالهی از خیانت،‌سردی، بی وفایی و استرس و افسردگی و میل به خودکشی و ... وجود دارد که در این نوع زندگی ها امکانات مادی زیاد است اما برکت و چشم اندازی که یک زندگی با آرامش وجود دارد در آن دیده نمی شود.

*مردم تشنه اسلام ناب محمدی هستند/ بانیان دهکده جهانی محکوم شده اند

وی یادآور شد: انسان موجودی است که با شرایط انس می گیرد و زود می پذیرد و کنار می آید؛ از این رو قرآن می گوید که مثل کسانی نباشید که خدا را فراموش می کنند و در پیامد آن خودشان را فراموش می کنند.

محقق و پژوهشگر مذهبی کشور افزود: آدمها وقتی در زندگی زیستی قرار می گیرند در برابر آن تسلیم می شوند؛ البته سرخوش و شاد و راضی نیستند اما می پذیرند و با آن کنار می آیند.

سرلک خاطرنشان کرد: مردم ممکن است عادت ها و شوق زیست درست را از خاطرشان محو کرده باشند اما معنایش این نیست که شرایط مطلوبی است و به همین دلیل است که کمترین وزش و نسیمی را که احساس می کنند می توانند بهتر زندگی کنند به آن سمت متمایل می شوند و اگرچه مردم خودشان را از حباب ها و سراب ها سیراب می کنند؛ اما واقعا تشنه اسلام ناب محمدی هستند و منتظر یک زیستی هستند که همه نیازهای مادی و غیرمادی را توجه کرده باشد.

وی اظهار داشت: انسان های امروز دچار از خودبیگانگی مفرط دچار شده اند؛ اما اینطور نیست کهاگر روزی نسیم حقیقتی بوزد اینها این وضعیت موجود را رها نکنند. این سبک زندگی که الان بر اساس غرایز طراحی می شود مثل یک کوه یخی است که لحظه لحظه دارد آب و رها می شود و در صحنه های سخت هم تکه تکه خواهد شد. تمدن بشر نوین از دل آن معترضان سر بلند می کند و این جواب و خواسته ما نبوده است؛ امروز بانیان دهکده جهانی را محاکمه می کنند.

*مهمترین عنصر برای تغییر سبک زندگی عنصر فرهنگی و بینش و اندیشه است

عضو هیأت علمی دانشگاه هنر دانشگاه تهران با توضیح ابزار های تحقق سبک زندگی اسلامی گفت: مهمترین ابزار برای تحقق سبک زندگی اسلامی معرفت و آگاهی است و این ابزار با تامل وگفتن و باورکردن برآورده می شود؛ مهمترین عنصر برای تغییر سبک زندگی عنصر فرهنگی و بینش و اندیشه است.

سرلک یادآور شد: اساسا اندیشمندان و کسانی که فکر می کنند و با فکر حرف می زنند آنهاباید از این فضا بگویند و کم کم به باور تبدیل شود و بعد در بخش های مختلف بیاید؛ تمدن مادی امروز 300 سال کار شبانه روزی برای آن انجام شده است.

وی افزود: انقلاب اسلامی هم آمده  طرحی را اشاره کرده و کلیاتی را گفته است و نسبت به چیزی که باید اتفاق بیفتد کار کمی نیست. بضاعتی که الان داریم بضاعت خوبی است و بسیاری از بزرگان اندیشه به بحث تولید علم دارند نزدیک می شوند؛ اما ما فعلاً در زمینی با نگاه مادی داریم بازی می کنیم و باید زمین بازی را تغییر دهیم و به جنبش نرم افزاری و تولید علم برسیم. ما متون و منابع و مرجع های غربی را ترجمه می کنیم  و فکر می کنیم هرچی آنها بگویند درست است.

محقق و پژوهشگر مذهبی با اشاره به نقش خواص و رهبران در تغییرات سبک زندگی یک جامعه گفت: همیشه تحولات بر دوش یک سری خواص است و آن خواصی که در راس آن رهبری است این پیش قراولی را دارند و کم کم شعله ها زبانه خواهد کشید؛ اما زمان می‌خواهد و با همایش و سخنرانی به آن هدف نهایی نمی رسیم.

سرلک افزود: در این راستا آفتی هم وجود دارد و آن این است که حرف ها در حد شعار باشد و بماند و باید میدان را برای این جنس از حرفها باز بگذاریم و فکر می کنم سبک زندگی جزو حرفهای خیلی خوبی بوده که نسبتا خوب تلقی شده است.

وی گفت: این درد مشترک وجود دارد اما بعضی باور به درمان دارند و بعضی دیگر ندارند. اصل حرکت که از معرفت شروع می شود از بی معرفتی هم سکون شکل می گیرد. بی معرفتی هم عدم تسلط به ابعاد نکته است. حضرت امام در بحث های عرفانی می فرمودند که اولین مانعی که کسی حرکت و رشد نکند نفی مقامات است و اینکه بگوید همچین جیزهایی وجود ندارد.

عضو هیأت علمی دانشگاه هنر دانشگاه تهران یادآور شد: همه می دانیم که سبک زندگی متاثر از هدف زندگی است و هدفی را که اسلام برای یک زندگی تعریف می کند صد در صد غیر از هدفی است که غیر اسلام تعریف می کند. اسلام ما را به جایی می خواهد ببرد که غیر اسلامی می خواهد جای دیگر ببرد.

سرلک ضمن طرح سوالاتی در این خصوص گفت: مگه می شود دو مسافر با دو مقصد متفاوت به یک مقصد برسند؟ اساسا مگر همه زندگی ها یک مقصد دارد؟ اگر مقصدها متفاوت باشد حتما سبک و شیوه ها متفاوت می شود؛ اگر مثلاً اقتصاد را از زیرمجموعه علوم انسانی بدانید،‌ بسته به تعریف شما از انسان به علمی می رسی که مثلا سود بهره اصالت ندارد و قرض الحسنه اصالت پیدا می کند.

وی اظهار داشت: کسانی که مقاومت می کنند مغرور آموخته های خودشان شده اند وآن دانش بجای اینکه جسارت در فهمیدن دهد خیلی چیزها را از طرف می گیرد. بعضی سواد دارند ولی روشن بین نیستند. آیات و روایات فراوانی است که سبک زندگی قطعاً با غیراسلامی متفاوت است و نمی توان گفت که فرقی ندارد. اگر کسی مهاجر خدا باشد حتما از یک سری جاها فاصله می گیرد و به یک شیوه های خاصی خواهد رسید.

*شروع تباهی از احساس بی پناهی جامعه از جانب مسئولین خود می باشد

محقق و پژوهشگر مذهبی افزود: خود سبک زندگی دولتمردان یک جامعه نقش فوق العاده موثری دارد براینکه مردم چگونه زندگی کنند. سبک زندگی حاکمان خواسته نا خواسته در جامعه منتشر می شود و نوع مدیریت و برنامه ریزی هایی که انجام می دهند متاثر از کدام اهداف و برای رسیدن به کدام هدف است و اینکه چند سال پیش مقام معظم رهبری فرمودند هر برنامه ای در کشور انجام می شود باید پیوست فرهنگی داشته باشد.

سرلک تأکید کرد: باید معلوم شود که این توجیه فرهنگی چه دارد و چه هدفی دارد و می خواهد کدام برنامه فرهنگی راارتقا دهد. پیوست فرهنگی یعنی اینکه ما باید بدانیم در تعاملاتمان  و برنامه ریزی هایمان به عنوان یک کارگزار و مسئول باید به پیامدهای فرهنگی آن هم توجه داشته باشیم و اینطور نیست که برنامه ریزی های ما پیامد فرهنگی و سبک زندگی نداشته باشند؛ مثلا یک مسئولی تصمیم می گیرد و بلافاصله توسط مسئول دیگر موردنقد و انکار قرار می گیرد و این دارد یک فضای فرهنگی را بوجود می آورد که ناامنی و بی اعتباری است که نمی شود به حرف مسئولین اعتنا کرد چون ممکن است نفر بعدی بیاید و آن را کاملاً رد کند.

وی افزود: این یعنی تولید ناامنی و این خطرناک است؛ همین که برخی مسئولین به خود اجازه می دهند در فضای عمومی کشور اخبار و کارهای دیگران را تکذیب کنند و باعث می شود که دیگر به حرف کسی نشود گوش داد و وقتی جامعه ای احساس بی پناهی از جانب مسئولین خود کند جامعه ای سرخود می شود، جامعه ای که افرادش به خاطر احساس وحشتی که از درون کرده اند و پناهی برای خودشان باور نکرده اند؛ حالا هم می توانند هم خودزنی و هم دیگرزنی کنند و این شروع تباهی ها در جامعه منتشر خواهد شد.

*دولت باید به شعارهای انقلاب اسلامی برگردد/ شعارهای انقلابی در دولت کمرنگ شده است

عضو هیأت علمی دانشگاه هنر دانشگاه تهران گفت: برای قضاوت درباره دولت جدید زود است ولی نگرانیم؛ اما ناامید نیستیم یعنی حقیقت هایی است در بحث های مختلف که نمی توان نسبت داد که این دغدغه را ندارند؛ ولی ما آن را حس نکرده ایم از طرف دولت جدید.

سرلک تأکید کرد: دولت باید به شعارهای انقلاب اسلامی برگردد. از این شعارها فاصله گرفته ایم و در دولت نهم و دهم شعارها خیلی پررنگ بود اما عملکرد نبود؛ الان آن شعارها هم کمرنگ شده و جامعه از احساس انقلابی بودنش دارد فاصله می گیرد.

وی افزود: اینکه مثلا رئیس جمهور به خانواده شهدا و جانبازی سر می زند خیلی خوب است؛ ولی اگر خانه جانباز و شهید می روند و فرزند این شهید و جانباز اهل موسیقی پاپ و ... هست و به این نکته خیلی می پردازند این نشان می دهد که یک بیرق و اتفاق دیگری هم دارد رخ می دهد.

محقق و پژوهشگر مذهبی عنوان کرد: نمی خواهم بگویم موسیقی خوب نیست؛ اما بالاخره از خانواده شهدا همانی هم که دارند می توانیم دست بر روی نقاط مقدس و معنوی بگذاریم؛ باید یادمان باشد همیشه از التقاط از هر چیز دیگری بیشتر آسیب دیدیم و اینکه عناصر حق و باطل با هم قاطی شود.

انتهای پیام