به گزارش بهارانه، یکی از عوامل رو به پیشرفت و رو به جلو در هر جامعه نمایاندن نمونه های قابل تحسین در جامعه است. زیرا که نمایاندن و تشویق این نمونه های شاخص باعث تشویق دیگر افراد برای تعالی و رشد می شود.
اما متاسفانه همین تشویق و تحسین در خیلی از موارد فراموش شده و اهمیتی به آن داده نمی شود.
در این ایام که با ماه محرم و عزاداری اباعبدلله الحسین مصادف هستیم و تکیه ها و هیئات مذهبی مملو از جوانان پر شور است نیز باید این مسئله مورد توجه قرار گیرد ؛ چراکه برخی از مراسم برگزار شده در هیئات مذهبی با آسیب هایی روبروست که اگر به آنها توجه نشود روز به روز بر شدت آن افزوده می شود و بعد از سال ها به موجی تبدیل می شود که دیگر هیچ نیرویی نمی تواند با آن مقابله کند.
البته این آسیب ها گاهی فراگیر بوده و در کل کشور با آن مواجه هستیم ؛ اما شاهد آن هستیم که برخی از شهرها با مدیریت درست و گاهی خودجوش و مردمی موفق شده اند حرکت نو و بدیعی در زمینه نوع عزاداری ها ایجاد کنند که نمونه های آن را می توان در شهرهایی مثل زنجان و یزد و ... دید.
شهر کوچک ما نیز از این قاعده مستثنی نبوده و می توان امیدوار بود که رفته رفته شاهد تحولاتی در نوع این عزاداری ها باشیم.
در اینجاست که معرفی نمونه های بارز و قابل تحسین در شهر باعث حرکت و پویایی دیگران شده و به اعتلای فرهنگ شهر در این زمینه کمک می کند و این نمونه بارز که در اینجا می خواهیم از آن صحبت کنیم هیئت ثامن الائمه بهار است.
مردم از بزن و بکوب طبل ها خسته شده اند
یکی از آسیب هایی که به مراسم عزاداری در ایام محرم وارد است صدای بلند طبل و سنج در دستجات است. استفاده از این آلات در دستجات از دیرباز در بین دستجات رواج داشت؛ اما با گذشت سالها تعدد این آلات در دستجات خود به معضلی بدل شد به طوری که سال به سال بر تعداد طبل ها و سنج ها در دستجات افزوده شد و هر ساله شاهد بزرگتر شدن طبلها با صدای بیشتر از پیش بودیم و حتی گاهی دیده می شود که تعداد طبل و سنج ها از تعداد زنجیرزنان و نفرات تشکیل دهنده صف بیشتر است ؛ به طوریکه هم اکنون ائمه جماعات نیز بر استفاده کمتر از این آلات تاکید می کنند.
اما در بین این هیاهو یکی از هیئت های مذهبی شهر دست به کار نو و جدیدی بر خلاف دیگر هیئت ها زده و آن راه اندازی دستجات عزاداری بدون به کار گیری طبل و سنج است.
هیئت ثامن الائمه یکی از هیئت های نمونه در شهر
هیئت ثامن الائمه یکی از هیئت های مذهبی شهر بهار است که به دسته بی طبل معروف شده و پیشرو بودن این هیئت در امر حذف طبل و سنج در میان عموم مردم حرکت خوب و پسندیده ای است که مورد استقبال مردم واقع شده و بیش از سیصد الی سیصد و پنجاه نفر از عزاداران از محلات مختلف مایل به شرکت در این هیئت شده اند.
با توجه به استقبال عموم مردم از این حرکت بر آن شدیم که از بانیان این هیئت یادی کرده و عملکردشان را مورد تحسین قرار دهیم. البته شایان ذکر است که چندی پیش این هیئت از سوی آستان قدس رضوی به عنوان هیئت نمونه نیز انتخاب شد.
اما علاوه بر این حرکت ایجاد اتحاد و همدلی در بین مردم را از دیگر ویژگی های بارز این هیئت می توان عنوان کرد ؛ چراکه یکی از انتقادهایی که به بعضی هیئت های مذهبی بهار وارد است نبود اتحاد و همدلی در بین آنهاست. در بعضی از هیئت های معروف دیده می شود که حتی مردم را وادار به تفرقه می کنند؛ اما این امر در این هیئت مردمی دیده نمی شود و اتحاد و همدلی خاصی بین اعضای این هیئت وجود دارد.
دیگر ویژگی هایی که باعث جذب بیشتر مردم به این هیئت شده عزاداری سنتی و نوحه خوانی سنتی و اصیل با اشعار قوی و متناسب با روحیه ی و سلیقه مردم بهار است به طوریکه مطلقا فارسی نمی خوانند چراکه مردم بهار زبانشون ترکی است و همه هم عزاداری ترکی را دوست دارند.
و دیگر اینکه هر شخصی میتواند به عنوان مداح در دسته ها شرکت کند یعنی درطی عزاداری ده الی پانزده نفر میتوانند مداحی کنند که خود این حرکت باعث میشود در اشعار ونوحه های خوانده شده تنوع ایجاد شود و مردم به ذوق بیایند.
رعایت ادب و اخلاق عزاداری، دعوا نکردن برای ایستادن دراول صف که باعث می شود صف های آنها خیلی بلند باشد و اول و آخرش فرقی نداشته باشد ستودنی است.
عزاداری خودجوش آنها برای شهید سید میلاد مصطفوی بدون اینکه از جایی به آنها دیکته بشود از دیگر ویژگی های بارز این هیئت جوان و مردمی شهر بهار در امسال بود.
کارهای نو و قابل تحسین هیئتها به مردم معرفی شده و تحسین شوند
البته ناگفته نماند که هیئت های بسیاری هم در بهار هستند که از حیث برخی ویژگی ها نمونه و سرآمد هستند و با حرکت نو و متفاوتی که در نوع عزاداری های خود به کار برده اند علاوه بر شرکت در عزاداری ها باعث ایجاد فرهنگ نو و پسندیده شده اند که از آن جمله می توان به برگزاری تعزیه به صورت متمرکز در شهر و کمک دسته جمعی جوانان به پاکبانان در امر پاکسازی شهر اشاره کرد.
خوشبختانه نمونه هایی از این دست کم نبوده و نیست و خوشبختانه مشاهده این حرکت های نو و وجود روحیه جوان گرایی و خلاقانه در هیئات ما را به آینده بیش از پیش شهر در امر فرهنگسازی امیدوار می کند.
البته ناگفته نماند که مدتی است عزاداری متمرکز و دسته جمعی در صبح روز تاسوعا برگزار می شود که این حرکت نیز در همین راستا بوده و امسال برای اولین بار تجمع زنجیرزنان بدون طبل و سنج روز بعد از عاشورا نیز برگزار شد که همین حرکت می تواند آغازگر ایجاد فرهنگ درست عزاداری ها در شهر شود.
دیدگاه شما