به گزارش بهارانه، بیکاری و اشتغال، عدم توسعه مناطق روستایی و محرومیتها از عوامل مهمی هستند که خانوادهها را ترغیب به مهاجرت میکنند. مهاجرتهایی که به امید رونق زندگی و در آمد بیشتر و در اکثر مواقع از مناطق محروم یا روستاها به شهرها انجام میشود، اما در بسیاری از موارد این مهاجرت تاثیر عکس دارد و باعث بروز مشکلات جدید میشود.
یکی از تاثیرات مهاجرت در شهرها، به خصوص شهرهای در حال توسعه، رونق حاشیه نشینی است. خانوادههایی که با درآمد کم به شهرها مراجعه می کنند و توان اسکان در خانههای پرهزینه شهرها را ندارند، به حاشیه شهرها روی میآورند و با اسکان در خانههایی که بدون مجوز، با حداقل امکانات و بدون رعایت استانداردها ساخته میشوند، زندگی خود را آغاز میکنند.
زندگی که در بسیاری از مواقع نه تنها پایانی بر مشکلات گذشته نیست، بلکه خود شروع معضلات و مشکلات جدید اجتماعی است.
شهردار بهار، در مورد بحث حاشیه نشینی به خبرنگار ما گفت: حاشیه نشینی معمولا بر اثر مهاجرت روستاییان جویای کار و زندگی بهتر به شهرها شکل میگیرد که این افراد به دلیل اینکه از قشر ضعیف هستند و توان ورود به مرکز شهر و ساخت و ساز ندارند در حاشیه شهرها سکونت پیدا کرده و اقدام به ساخت و ساز بدون مجوز می کنند و از خدمات شهری محروم می مانند که همین مسئله در صورتی که سامان دهی نشود منجر به حاشیه نشینی می شود.
شهردار بهار، در مورد بحث حاشیه نشینی به خبرنگار ما گفت: برای جلوگیری از حاشیه نشینی طرح هایی همچون بازآفرینی املاک و طرح توانمندسازی مطرح شده است که درطرح توانمندسازی این مناطق شناسایی و دسته بندی می شود و تسهیلگر هایی جهت آموزش و ارتقاء کیفیت زندگی و ارائه خدمات شهری در این مناطق حاضر می شود و در طرح بازآفرینی که همان طرح بهسازی بافت فرسوده است تسهیلاتی برای تشویق صاحبان املاک فرسوده برای بهسازی منازل ارائه می شود.
علی اصغر خلیلی افزود: شهرداری ها نقش اصلی در جلوگیری از حاشیه نشینی دارند و هدف اصلی از اجرای این طرح ها جلوگیری از وقوع حاشیه نشینی است.
خلیلی گفت: مهمترین عملکردی که می توان در این زمینه داشت این است که ابتدا از خرد شدن اراضی و املاک خودداری کرد و از تفکیک ها و ساخت و سازهای غیر مجاز جلوگیری کرد و همچنین ادارات نیز باید با شهرداری همراهی کنند و از دادن امتیازات به املاک غیر مجاز خودداری کنند تا مانع از حاشیه نشینی در شهر شد.
مسئول کمیسیون عمران و شهرسازی شورای شهر بهار نیز با اشاره به خدمات شهرداری به مناطق حاشیه نشین بهارگفت: در شهر بهار منطقه حاشیه نشین به آن معنا نداریم و اکثر ساخت و سازها در داخل مناطق شهری و با رعایت کاربری انجام می شود، اما در برخی نقاط که قبلا ساخت و سازهای غیر مجاز انجام شده بود هم در منطقه تفکیک شده صورت گرفته بود و ساختمان های ساخته شده هم با رعایت استانداردها انجام شده است.
علی عطایی ادامه داد: سعی ما در این مدت این بوده که بیشترین توجه را به مناطق حاشیه و محروم و کمتر توسعه یافته داشته باشیم تا این مناطق هم از خدمات شهری برخوردار باشند و نسبت به دریافت عوارض سعی شده در مورد این مناطق تخفیف های لازم اعمال شود.
وی با اشاره به اقدامات صروت گرفته شهرداری در این مناطق گفت: در بحث آسفالت ریزی، اصلاح جوی آب و معابر در این مناطق کارهای خوبی صورت گرفته و اقدام به ساخت پارک محله ای در این مناطق شده و در دستور کار نیز قرار گرفته است تا ساکنین این مناطق هم از خدمات شهری برخوردار شوند.
مسئول امور اجتماعی فرمانداری بهار نیز درباره حاشیه نشینی در بهار گفت: در کل کشور حدود 10 میلیون حاشیه نشین داریم که حوشبختانه در شهر بهار و همچنین شهرهای صالح آباد و لالجین به نسبت جمعیتی و به دلیل اینکه بین شمال و جنوب شهر تفاوت چندانی وجود ندارد ، حاشیه نشین وجود ندارد و اگرهم هست تعداد بسیار اندکی است که ممکن است از خدمات شهری مانند آب و برق محروم باشند و در کل شهرستان بهار جزء آن دسته از شهرستان هایی در استان است که کمتر با این معضل مواجه است.
ناظمی درباره حاشیه نشینی در بهار گفت: در فصل برداشت محصول، بنا به تقاضای کشاورزان، خصوصا کشاورزان گنج تپه، افرادی از مناطق کردنشین و استان های اطراف اقدام به مهاجرت به این منطقه می کنند و از خرداد تا حدود آبان ماه در این منطقه ساکن می شوند که این موضوع هم مقطعی است و کمتر دیده شده که این سکونت به سکونت دائم منجر شود.
ناظمی ادامه داد: درباره اسکان کارگران فصلی هم هر ساله اقداماتی صورت میگیرد تا در حوالی زمین های کشاورزی اسکان داشته باشند و وارد شهرها نشوند و از لحاظ بهداشتی نیز تمهیداتی برایشان اندیشیده می شود تا کمتر نیاز به وارد شدن به داخل شهرها داشته باشند و این مهاجرت ها موقتی است و تا به حال اسکان دائم نداشتیم.
بخشدار مرکزی بهار نیز با اشاره به دلیل به وجودآمدن حاشیه نشینی در شهرها گفت: اغلب افراد روستایی که با مشکلات عدیده در روستاهای خود مواجه باشند و از لحاظ شغلی به مشکل بر بخورند به امید شغل بهتر و استفاده از امکانات رفاهی بهتر اقدام به مهاجرت به شهرها می کنند و این خود عامل به وجود آمدن حاشیه نشینی در شهر ها می شود به همین دلیل یکی از عواملی که باعث جلوگیری از این عامل می شود ، بهسازی روستاها و فراهم ساختن امکانات رفاهی و شغلی برای روستاییان است که مانع از مهاجرت آنها و به وجودآمدن حاشیه نشینی در شهرها می شود.
محمدرضا شفیعی به اقدامات صورت گرفته در بحث بهسازی روستاهای بخش مرکزی بهاراشاره کرد و گفت: از ابتداي سال جاري تا کنون در 14 روستا از مجموع 22 روستاي بخش، عمليات بهسازي انجام گرفته و مجموعا در بيش از 60 % روستاهاي بخش در سال جاري عمليات بهسازي شامل تعريض و تسطيح، جدول گذاري ، بيس ريزي و آسفالت ريزي صورت گرفته و توجه به توسعه فضاهای فرهنگی در روستاها ، کمک به ایجاد اشتغال و اشتغال خانگی ، بیمه روستاییان و ایجاد درمانگاه و گازرسانی به تمامی روستاهای بخش از جمله اقداماتی است که صورت گرفته تا روستاییان با مشکلات کمتری مواجه باشند و مانع خروج آنها از روستا به دلیل کمبود امکانات شویم.
دیدگاه شما