آخرین اخبار

2. اسفند 1403 - 8:39   |   کد مطلب: 44125
با توجه به واردات سیب‌زمینی قیمت همچنان بالاست؛
مدیریت قیمت سیب‌زمینی گمشده اصلی است
تلاطم و افزایش قیمت در بازار سیب زمینی مدتی هست که مورد نارضایتی مصرف کنندگان این محصول شده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «بهارانه»؛با وجود تمهیدات دولت جهت کنترل بازار سیب زمینی همچنان این محصول با قیمت بالا در اختیار مردم قرار می‌گیرد.

مدتی پیش بود که قیمت هر کیلوگرم سیب زمینی در بازار تا حدود ۹۰۰ هزار ریال به‌دست مصرف کننده می‌رسید که دولت اقدام به واردات سیب‌زمینی جهت تنظیم و کنترل بازار با قیمت ۲۹۵ هزار ریال کرد، اما هنوز هم قیمت این محصول در بازار زیاد است. 

مهدی رهنما کارشناس و فعال مدنی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی بهارانه با طرح این سئوال که چرا هرسال مشکلات مشابهی در بازار محصولات کشاورزی تکرار می‌شود گفت: چرا زمانی که محصولات روی دست کشاورزان می‌ماند، هیچ اقدام موثری از سوی مسئولان صورت نمی‌گیرد، اما با افزایش قیمت‌ها، راه‌حل فوری آن‌ها واردات از کشورهای همسایه است؟
 
وی افزود: در مهرماه امسال، قیمت سیب‌زمینی در مزارع بین ۸۰ تا ۱۰۰ هزار ریال بود که همان زمان، کارشناسان هشدار دادند که در صورت نبود برنامه‌ریزی مناسب برای ذخیره‌سازی، افزایش قیمت حتمی خواهد بود. 

رهنما گفت: بااین‌حال، هیچ اقدام پیشگیرانه‌ای انجام نشد و اکنون که نرخ سیب‌زمینی برای مصرف کننده  در شهرستان بهار، یکی از قطب‌های اصلی تولید این محصول، به ۶۰۰ هزار ریال رسیده است، دولت واردات سیب‌زمینی از پاکستان را آغاز کرده است.

وی افزود: این اقدام درحالی‌ است‌که کشاورزان داخلی همچنان با مشکلات عدیده‌ای دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

کارشناس مسائل اجتماعی و فعال مدنی گفت: بازار محصولات کشاورزی باید بر اساس عرضه و تقاضا مدیریت شود که در زمان تولید مازاد، دولت می‌تواند با خرید توافقی و ذخیره‌سازی اصولی، از کاهش شدید قیمت و ضرر کشاورزان جلوگیری کند و همچنین در دوران کمبود، همین ذخایر می‌توانند تعادل بازار را حفظ کرده و مانع جهش‌های قیمتی شوند؛ اما این چرخه تنظیم بازار کارآمد نیست.

وی افزود: چراکه در زمان وفور، کشاورزان زیان می‌بینند و در دوره کمبود، مصرف‌کنندگان تحت فشار قرار می‌گیرند.

 افزایش فشار اقتصادی بر خانوارها و کوچک‌تر شدن سفره مردم

 وقتی دولت به‌جای حمایت از کشاورزان، در شرایط بحرانی به واردات روی می‌آورد، اعتماد تولیدکنندگان از بین می‌رود و خروج ارز از کشور در شرایطی که ظرفیت تولید داخلی وجود دارد، باعث آسیب اقتصادی می‌شود.

 از طرفی افزایش قیمت سیب‌زمینی موجب تحت فشار قرارگرفتن خانوارها در تحمیل هزینه‌های گزاف است.

یکی از شهروندان گفت: اگر درآمد متوسط یک خانواده چهار نفره را که حقوق ثابت کارمندی دارند را در نظر بگیریم حدوداً ماهیانه ۱۲۰ میلیون ریال درآمد دارند که بایستی با قیمت‌های نجومی سیب زمینی، ماهانه حدود ۱۰ میلیون ریال آن‌را برای خرید این محصول صرف کنند.

وی افزود: افزایش قیمت‌ها در ماه‌های اخیر مخصوصاً در یک‌ماه گذشته در انواع اقلام مصرفی خانوار موجب کاهش بیشتر ارزش پول و کمتر شدن توان خرید مردم شده است که با حقوق کارمندی و درآمد کارگری در این روزها که درآمد بسیار کم است، فشار مضاعفی بر خانوارها وارد می‌شود.

بهزاد بابایی رئیس کمیسیون کشاورزی استانداری همدان و فعال کشاورزی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی بهارانه گفت: عدم مدیریت در ذخیره سازی سیب‌زمینی برای کنترل بازار یکی از دلایل مشکلات به‌وجود آمده در شرایط کنونی است.

وی افزود: همچنین عدم مدیریت در صادرات محصول سیب‌زمینی در بازه‌های زمانی تابستان و پاییز امسال موجب ایجاد تلاطم در بازار سیب زمینی شده است. 

بابایی گفت: کشاورزان بهاری برای کنترل بازار اقدام به بازگشایی انبارهای خود و تزریق این محصول برای کنترل بازار کردند که برخی از آن‌ها به‌خاطر مردم اقدام به فروش بذرهای سیب‌زمینی به‌جای محصول خوراکی کردند. 

این فعال حوزه کشاورزی گفت: سیب‌زمینی بذری کیفیت و قیمت بالاتری نسبت به محصول خوراکی دارد که با ایثار برخی از کشاورزان برای کنترل بازار با قیمت پایین‌تر به بازار عرضه شد.

مدیریت محصول سیب‌زمینی که مایحتاج عموم مردم است بسیار مهم است چراکه اگر با این وضعیت در بازار با تلاطم ایجاد شود اثرات مخرب زیادی دارد.

با افزایش قیمت این محصول دولت ناگزیر به واردات می‌شود که پیامدهای آن به تولید ملی لطمه وارد می‌کند و همچنین خروج ارز از کشور را در پی دارد. 

افزایش واردات باعث دلسردی تولید کنندگان نیز می‌شود که در اوایل دهه ۸۰ سیاست‌های غلط دولت در واردات محصولات کشاورزی نارضایتی تولید کنندگان را با اعتراضات به دولت بالا برده بود. 

همچنین موضوع واسطه‌گری در بازار نیز از یکی از علت‌های افزایش قیمت است که لزوم کنترل آن به‌شدت احساس می‌شود.

همچنین موضوعاتی از جمله؛ تردید در سلامت محصولات وارد شده و کیفیت پایین آن‌ها نسبت به محصولات داخلی موجب نارضایتی مردم می‌شود.

پس بهتر است که دولت در کنترل زنجیره تولید و مصرف اعمال مدیریت کند تا تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان رضایت بیشتری داشته باشند و از خروج ارز از کشور ممانعت به‌عمل آید.

انتهای خبر/ع

دیدگاه شما