آخرین اخبار

19. اسفند 1403 - 9:27   |   کد مطلب: 44183
لزوم توجه به مدیریت آب‌های سطحی؛
مدیریت آب بیشتر از باران نیاز است
در فصل بارش‌های باران هستیم و در این فصل از سال خطر تشدید سیلاب‌ها و تشدید می‌شود، درحالی‌ که می‌توان از فرصت بارش باران برای مقابله با تنش آبی استفاده کرد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «بهارانه»؛هفته جاری به نام هفته درختکاری و منابع طبیعی نامگذاری شده است. 

یکی از راه‌های حفظ منابع طبیعی اعم از آب و خاک، موضوع آبخیزداری است.

آبخیزداری از هزاران سال پیش در کشور ما ایران انجام شده است و سابقه دیرینه دارد.

کشور ایران یک کشور نیمه خشک است و از قرن‌ها پیش نیاکان ما برای حفظ منابع آبی و گسترش شهرها و روستاها در مناطقی که به آب دسترسی ندارند، با ساخت قنات‌ها اقدام به آبخیزداری می‌کردند. 

این اقدامات حتی در شهرهایی که پرآب هم بودند مانند همدان و بهار هم برای حفظ آب و خاک و تهیه آب شرب سالم صورت می‌گرفته است. 

سازه قنات در نوع خود یک شاهکار بزرگ مهندسی در دنیا به‌شمار می‌رود که بعضاً از صدها کیلومتر دورتر آب را در دل مناطق خشک و بی‌آب برای زندگی بشر هدایت می‌کرده است.

همچنین ایجاد سیل بند در مسیر رودخانه‌ها و مناطق سیل‌خیز برای ترویج آبخیزداری، در گذشته تاکنون اهمیت خاصی داشته است. 

اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بهار هم همین راستا برای آبخیزداری اقدام به ساخت بندهای رسوب‌گیر در مسیر رودخانه‌ها می‌کند.
مهدی محمدی رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بهار در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «بهارانه» گفت: از اعتبارات دو سال گذشته چهار بند رسوب‌گیر سنگی و ملاتی در حوزه روستای سنگ سفید بخش مرکزی احداث شده است که دو بند رسوبگیر در سال ۱۴۰۱ و دو بند دیگر در سال ۱۴۰۲ شروع به ساخت شدند. 

محمدی تصریح کرد: کلاً در شهرستان بهار ۶ بند رسوبگیر احداث شده است که در حوزه روستاهای، جعفرآباد حسین آباد عاشوری و فسیجان می‌باشند.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بهار به ذکر فواید احداث بندهای رسوبگیر پرداخت و گفت: جلوگیری از سیلاب‌ها، حفظ مراتع، مقابله با فرسایش خاک، افزایش ذخایر زیرزمینی و ارتقاء کیفیت محیط زیست از فواید احداث بندهای رسوب‌گیر است.

وی افزود: در هر هکتار عملیات آبخیزداری ۲۷۰ متر مکعب کنترل رسوب، ۸۱ متر مکعب ذخیره آب، دو تن کنترل فرسایش خاک و افزایش ۱۰۰ کیلوگرم علوفه را به‌همراه دارد. 

محمدی تصریح کرد: با توجه به شرایط تنش آبی شهرستان بهار برای تأمین آب شرب روستایی و حفظ منابع طبیعی، احداث بندهای رسوبگیر اهمیت خاصی دارد. 

آبخیزداری ایرانی‌ها از قرن‌ها پیش نشان می‌دهد که در آن زمان هم کشور ما با سال‌های خشک و کم بارش و تنش آبی مواجه بوده است. 

و اکنون که برداشت آب از سفره‌های زیرزمینی بیش از حد و چندین برابر شده است و نیاز مردم به آب هم بیش از گذشته است، مدیریت منابع آبی، علی‌الخصوص روان آب‌ها در رودخانه‌ها بیش از گذشته نیاز است.
در شرایط تنش آبی کنونی نیاز به اهمیت بیشتر آبخیزداری نسبت به گذشته احساس می‌شود.

احداث بیشتر بندهای رسوب‌گیر که باعث نفوذ روان آب‌ها به منابع زیرزمینی می‌شود می‌تواند یکی از راهکارهای مدیریت آب‌های روان باشد. 

در هنگام بارش‌های جوی بسیاری از روان آب‌ها به‌صورت سیلاب بدون مدیریت انسانی از دست رفته و یا به فاضلاب ملحق می‌شوند. 

بلاشک بارش باران که در این ایام سال بیشتر رخ می‌دهد فرصتی برای ذخیره سازی آب و مدیریت آب‌های سطحی و زیر سطحی است.

اما اگر مدیریت نباشد این فرصت تبدیل به تهدید شده و پدیده‌هایی همچون سیلاب رخ می‌دهد که تهدید فرسایش خاک و هدر رفت آب را در پی دارد.

انتهای خبر/ع

دیدگاه شما