به گزارش بهارانه؛ شیوه و شگرد مجرمان سایبری گستردهتر از مجرمان سنتی است چراکه مجرمان سایبری اغلب با استفاده از ابزارها و فناوریهای نوین مرتکب جرم میشوند، در مقایسه با مجرمان سنتی که ابزار و تجهیزات قدیمی دارند. مجرمان سایبری اغلب نوجوان و جوانند و نیاز به همکار یا مالخر ندارند. ارتکاب جرم مجرمان سنتی در ساعات خاصی رخ میدهد، اما مجرمان سایبری نیاز به زمان و مکان مشخصی ندارند.
امروزه کلاهبرداری پیامکی یکی از شایعترین کلاهبرداریهاست؛ در واقع این روزها پیامکهایی به افراد داده میشود که حاوی لینک هستند و به محض اینکه افراد بر روی لینک کلیک میکنند، هکرها به پیامکهای گوشی فرد دسترسی پیدا می کنند و میتوانند حساب بانکی افراد را خالی کنند.
مهم ترین پیامکهای جعلی ارسال شده در سال ۱۴۰۲
اواخر مرداد سال ۱۴۰۲ سازمان تأمین اجتماعی نسبت به ارسال پیامکهای جعلی به بیمه شدگان و درخواست اطلاعات شخصی هشدار داد. این سازمان با صدور اطلاعیهای پیرامون تلاش افراد سودجو و متخل برای سوءاستفاده از نام، عنوان یا لوگوی این سازمان اعلام کرد؛ هرگونه تماس یا پیامکی مبنی بر درخواست ارسال اطلاعات شخصی و مالی بیمهشدگان و بازنشستگان، مورد تأیید این سازمان نیست و اطلاعیههای رسمی سازمان علاوه بر شعبههای بیمهای، صرفاً از طریق درگاههای ارتباطی رسمی این سازمان منتشر میشود.
البته با گذشت تقریبا چهار ماه رئیس پلیس فتای البرز از دانش آموزان درخواست کرد به پیام های تبلیغی کذب اینترنت رایگان توجه نکنند تا در دام کلاهبرداران سایبری نیافتند. او توضیح داد که برخی مجزمان سایبری، پیامک تبلیغی با عنوان ۳۲ گیگ اینترنت رایگان در بستر شاد از سوی آموزش و پرورش را در فضای مجازی منتشر و با تبلیغات گشترده در شبکههای اجتماعی، دانش آموزان را به درگاه جعلی تشویق میکنند.
از دیگر پیامکهای جعلی ارسال شده در سال گذشته میتوان به بسته اینترنت رایگان اشاره کرد. سال گذشته وزارت ارتباطات اقدام به فعال سازی اینترنتی رایگان برای همه شهروندان کرد و به موازات انجام این کار برخی از کلاهبرداران نسبت به سوء استفاده از موقعیت پیش آمده کردند.
در این راستا رئیس پلیس فتا استان سمنان از عموم شهروندان و کاربران فضای مجازی در خواست کرد مراقب لینکهای جعلی با عنوان ثبت نام اینترنت رایگان اهدایی دولت باشند.
ارسال پیامک جعلی سامانه ثنا قوه قضائیه و هشدار به آن از جمله پرتکرار و مهمترین پیامهای جعلی بود که برای کاربران ارسال شد و قوه قضائیه بارها درباره آن هشدار داد.
مدیر پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان همدان در این زمینه توضیح داد که اغلب پیامکهای ارسال با عنوان «ابلاغیه الکترونیکی در حساب کاربری شما»، «شکایت علیه شما، پیگیری در سامانه» و یا موارد مشابه که لینک نیز به همراه دارد با سرشمارههای مشخصی(شماره تلفن همراه شخصی) کاملاً جعلی بوده و شهروندان با مشاهده چنین پیامکهایی در همان لحظه اول به علت نگرانی از اینکه شکایت علیه وی چه بوده؟ یا پرونده قضایی مطروحه علیه وی چیست؟ بدون توجه به سرشماره، لینک جعلی را باز کرده و برای مشاهده اخطاریه جعلی، حتی با پرداخت مبلغ جزئی قصد دریافت اخطاریه را دارند؛ حال آن که بدافزار از طریق همان لینک، پس از دریافت اطلاعات کارت بانکی نسبت به برداشت موجودی بانکی مالباخته اقدام میکند.
او تأکید کرد که پیامک اصلی سامانه ثنا قوه قضائیه فاقد لینک است و حاوی لینک پرداخت وجه نبوده چراکه تحت هیچ شرایطی برای مشاهده اوراق قضایی نیازی به واریز وجه نیست ضمن آن که سرشماره سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی با عنوان ADLIRAN و در سامانه ثنا با عنوان سایت eblagh.adliran.ir است.
علاوه بر موارد گفته شده سال گذشته نسبت به پیامکهای جعلی کالابرگ الکترونیکی هم هشدار داده شد. به دنبال مطرح شدن گزارشهایی در زمینه ارسال برخی پیامکها با محتوای طرح فجرانه کالابرگ الکترونیکی مطرح شد که نیازمند است شهروندان توجه داشته باشند این پیامکها جعلی است.
طبق تأکید مسئولان استفاده از طرح فجرانه کالابرگ الکترونیکی هیچ پیش شرطی نداشت و اگر فروشگاهی برای استفاده مردم از اعتبار تشویقی کالابرگ الکترویک پیش شرطی بگذارد، این موضوع تخف محسوب میشود.
پیامکهای جعلی دریافت سود سهام عدالت از دیگر مواردی بود که سال گذشته درباره آن اطلاع رسانی و نسبت به آن هشدار داده شد. دستیار ویژه و مشاور رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور سهام عدالت در این زمینه اعلام کرد سهامداران مراقب پیامکهای جعلی درباره دریافت سود سهام عدالت باشند چون بیشتر درگاههای اینترنتی یا پیامکهای ارسالی درباره سهام عدالت جعلی و آلوده به بدافزار است.
بنابراین با توجه پیامکهای جعلی اشاره شده از آن جایی که از ارسال این پیامها هک گوشی یا خالی کردن حساب بانکی توصیه میشود تا حد ممکن کاربران و شهروندان از کلیک بر روی لینکهای ناشناس خودداری کنند.
دیدگاه شما