صفرعلی کمندانی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در همدان اظهار کرد: استان همدان در حوزههای آبریز خلیج فارس، حوزه مرکزی (دریاچه نمک) و سفیدرود قرار گرفته و با توجه به محدودیت بارندگی در حوزه مرکزی که شامل شهرستانهای همدان، کبودراهنگ، رزن، بهار و فامنین میشود با مشکل کمبود آب مواجه است که این مشکل در تأمین آب شرب نیز گریبانگیر استان است.
وی افزود: هماکنون منابع تأمین آب شهرهای همدان تلفیقی از آب سطحی (سد اکباتان و آبشینه)، آب زیرزمینی (چاههای دشت بهار) و آب شرب سایر شهرها از منابع آب زیرزمینی تأمین میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای همدان با اشاره به افت روزافزون سطح آب منابع زیرزمینی در دشتهای شمالی استان بیان داشت: تأمین آب از منابع زیرزمینی در درازمدت ممکن نخواهد بود بنابراین انتقال آب از حوزههای مجاور در دستور کار مسئولان قرار گرفته و سرانجام در سفر مقام رهبری در سال 83 به استان، انتقال آب از حوزه سفیدرود (سد تالوار) به تصویب رسید.
وی با اشاره به اهداف اجرای این طرح تصریح کرد: تأمین آب بلندمدت شهرهای همدان، بهار، لالجین، کبودراهنگ، پایگاه نوژه، فامنین، قهاوند، صالحآباد، مریانج، جورقان، گلتپه و روستاهای مسیر برای جمعیتی حدود یکمیلیون و 330 هزار نفر برای سال 1415 است که در صورت تحقق این مهم بهرهبرداری از منابع آب زیرزمینی دشت بهار برای مصارف شرب حذف میشود.
کمندانی در ادامه سخنانش ابراز داشت: مشخصات این طرح شامل لولهگذاری با لوله فولادی به قطر یکهزار و 600 میلیمتر به طول 143 کیلومتر، احداث جاده دسترسی به طول 138 کیلومتر و احداث سه واحد ایستگاه پمپاژ مجموعاً به ارتفاع 576 متر با ظرفیت 3 هزار و 700 لیتر در ثانیه است.
وی عنوان کرد: از دیگر مشخصات این پروژه میتوان یک واحد تصفیهخانه با ظرفیت 3 هزار و 700 لیتر در ثانیه، احداث 150 هزار متر مکعب مخازن ذخیره و تعدیل و خطوط انتقال فوق توزیع برق به میزان 80 کیلومتر را برشمرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای همدان با بیان اینکه اعتبار مورد نیاز این طرح عظیم ملی 500 میلیارد تومان برآورد شده است، گفت: با توجه به محدودیت اعتبارات تخصیص یافته تاکنون با وجود شروع عملیات اجرایی از سال 86 پیشرفت فیزیکی طرح 23 درصد است.
وی ادامه داد: با قرارداد منعقد شده با قرارگاه خاتمالانبیا ادامه عملیات اجرایی از سال 89 به این قرارگاه واگذار شده و در صورت تحقق اعتبارات لازم، این پروژه در سال 93 به بهرهبرداری میرسد.
کمندانی تصریح کرد: در حال حاضر عملیات اجرایی خط انتقال و راه دسترسی به طول 28 کیلومتر در قطعه نخست توسط مشارکت سهند آذروناودیس راه (سانا) و عملیات اجرایی خط انتقال و راه دسترسی قطعات دوم تا چهارم، سه واحد تلمبهخانه، تصفیهخانه، مخازن و... نیز توسط قرارگاه خاتمالانبیا(ص) و با نظارت شرکت مهندسی مشاور مهاب قدس شروع شده است.
وی افزود: خاکبرداری به میزان 4.5 میلیون مترمکعب، خاکریزی به میزان 3.2 میلیون متر مکعب، بتنریزی ابنیههای فنی 20 هزار متر مکعب و لولهگذاری با لولههای فولادی به قطر یک هزار و 600 میلیمتر به طول 55 کیلومتر از جمله اقداماتی هستند که تاکنون اجرا شدهاند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای همدان با اشاره به کانالکنی به طول 60 کیلومتر اظهار کرد: آزادسازی مسیر به طول 110 کیلومتر، آغاز عملیات اجرایی تصفیهخانه و تلمبهخانههای شماره دو و سه و آغاز عملیات اجرایی مخزن تعادلی 30 هزار مترمکعبی کیتو با 10 درصد پیشرفت فیزیکی از دیگر اقدامات صورت گرفته به شمار میرود.
وی با بیان اینکه اعتبار هزینه شده در طرح آبرسانی همدان تا پایان سال 90، 70 میلیارد تومان بوده است، بیان داشت: اعتبار مصوب سال 91 نیز از محل اعتبارات عمومی به مبلغ 24 میلیارد و 500 میلیون تومان، فروش اوراق مشارکت به مبلغ 25 میلیارد تومان و از محل درآمد مازاد نفتی مبلغ 15 میلیارد تومان است که در مجموع به 65 میلیارد و 400 میلیون تومان میرسد که با توجه به تعهد پیمانکار (قرارگاه خاتمالانبیا) آورده مالی به مبلغ 34 میلیارد تومان اعتبار سال جاری حدود 100 میلیارد تومان خواهد شد.
کمندانی یادآور شد: با توجه به اینکه اجرای خط انتقال تا تصفیهخانه به طول 110 کیلومتر جزو پروژههای مهر ماندگار است در صورت تخصیص اعتبار کافی عملیات لولهگذاری به طول 110 کیلومتر انجام و عملیات اجرایی در سه واحد تلمبهخانه و تصفیهخانه نیز با سرعت بیشتری پیگیری میشود.
وی در ادامه سخنانش اضافه کرد: اعتبار مورد نیاز برای اتمام طرح حدود 430 میلیارد تومان است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای همدان با اشاره به مزایای طرح گفت: تأمین و انتقال سالانه 63 میلیون مترمکعب آب از حوزههای مجاور به استان برای تأمین آب شرب شهرها و روستاهای مسیر و صنایع و قطع وابستگی آب شرب شهر همدان از منابع آبهای زیرزمینی دشت بهار از جمله مزیتهای این پروژه محسوب میشود.
وی ادامه داد: از دیگر مزایای این طرح میتوان به استفاده از آب بازیافتی برای مصارف مورد نیاز با توجه به ملاحظات بهداشتی و زیست محیطی و تقویت سفره آبهای زیرزمینی اشاره کرد.
کمندانی در پایان سخنانش به مشکلات طرح اشاره و خاطرنشان کرد: با توجه به ابعاد و گستردگی پروژه و اعتبارات مورد نیاز مهمترین مشکل طرح تاکنون عدم تخصیص اعتبارات مورد نیاز بوده که در حال حاضر میزان بدهی این شرکت به پیمانکاران، مشاوران و... به حدود 23 میلیارد تومان میرسد.
دیدگاه شما