در مرداد 1364 و در زمان ریاست جمهوری، ایشان در دیدار با «دنیزاریه ویچ» وزیر امور خارجه یوگسلاوی فرمودند: «ورود ایران به جنبش عدم تعهد با امید و خوشبختی و جاذبهای که این جنبش در دوران مبارزات پیش از انقلاب اسلامی برای ما داشت صورت گرفت و هماکنون نیز ما به آینده غیرمتعهدها خوشبین هستیم و معتقدیم که برای تقویت آن باید تلاش جدی و زیادی انجام پذیرد.»
با نگاهی به اين بیانات، به خوبی میتوان دریافت که مقام معظم رهبری از همان اولین سالهای استقرار جمهوری اسلامی با توجه به ماهیت استکبار ستیزی نظام اسلامی و از طرف دیگر تکیه بر ظرفیتهای کشورهای مستقل و مخالف با سیاستهای استکباری، نگاه مثبتی به حضور فعال ایران در مجامع بینالمللی و منطقهای همسو با منافع ایران اسلامی و مستضعفان داشتهاند.
ایشان درباره موضوع مذاکرات هسته ای و نگاه ایران به عدالتگرایی در تاریخ هفدهم آبان 1385 در جمع مردم استان سمنان چنین فرمودند: «امروز شما ببینید در همین قضیه انرژی هسته ای که سعی می کنند در دنیا جنجال کنند، وضعیت دنیا نسبت به ما چیست؟ بهخصوص وضعیت کشورهای آسیا و خاورمیانه و کشورهای اسلامی. حالا آمریکاییها مثل همیشه دهانشان را باز می کنند، چشمشان را می بندند و هرچه به دهانشان می آید میگویند: دنیا با غنیسازی ایران مخالف است! نه شمایید که دنیا را نمیشناسيد؛ دنیا را نمی بینید. ملتهای دنیا که هیچ، حتی دولتهای دنیا که نشانه آن بیش از صد کشور غیرمتعهد و حدود پنجاه کشور اسلامی است، که در کنفرانس اسلامی و جنبش عدم تعهد گرد هم آمدهاند، و چند مجموعه دیگر که اکثریت قاطع کشورهای دنیا هستند، همه طرفدار این هستند که انرژی هستهای از انحصار چند قدرت مدعی و طلبکار جهانی بیرون بیاید و ملت ایران را برای این که در این راه شجاعانه ایستاده، از ته دل تحسین و تشویق می کنند.»
ايشان در سخنراني ديگري در ششم ديماه 1368 با يادآوري سخنراني خود در كنفرانس عدم تعهد در محل سازمان ملل اظهار داشتند:
«چند سال پيش كه ما در كنفرانس عدم تعهد در سازمان ملل شركت كرده بوديم، همين نكته را به مردم دنيا گفتيم. مردم دنيا! رهبران دنيا! امروز بر دنيا نظام سلطه حاكم است. نظام سلطه يعني اين كه كسي در دنيا به اتكاي سرنيزه و زور، قلدري بكند و شرم نكند و ديگران هم قلدري او را تحمل كنند. امروز شما نمونهاش را مشاهده ميكنيد.»
با دقت در سخنان حكيمانه رهبري ميتوان ظرايف ديدگاهها و سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران را در قبال تلاش براي همگرايي ميان كشورهاي مستقل يا مخالف با سلطهجوييهاي قدرتهاي بزرگ مشاهده كرد.
اكنون در آستانه برگزاري اجلاس شانزدهم سران جنبش عدم در تهران، حضور مقام معظم رهبري در جلسه افتتاحيه قطعي شده است. بدون ترديد همانند اجلاس سران سازمان كنفرانس اسلامي كه رهنمودهاي ايشان تأثيرات و بازتابهاي فراواني در سطح محافل بينالمللي داشت، حضور رهبري در افتتاحيه اجلاس عدم تعهد در تهران نيز نقطه عطف مهمي در تاريخ جنبش عدم تعهد خواهد بود.
دیدگاه شما