به گزارش بهارانه، جهان امروز در توليد علم به حدي از پيشرفت رسيده است كه در بعضي از رشته هاي علمي هر سه سال يكبار يافته هاي جديد علمي جاي فرضيه ها و علوم گذشته را مي گيرد. در كشور ما نيز يكي از راهبردهاي اساسي براي رسيدن به استقلال واقعي ، رسيدن به غناي علمي و فني از طريق توليد علم و جنبش نرم افزاري است كه اين امر بسيار مورد تاكيد مقام معظم رهبري نيز مي باشد . اين مهم محقق نخواهد شد مگر زمينه هاي جنبش از سطوح پايين تحصيلي فراهم گردد.
ايجاد شرايط و امكاناتي كه رشد و پرورش خلاقيت ها و ارتقاء دانايي و توانايي دانش آموزان را متناسب با استعدادها و علايق آنان فراهم نمايد ، يكي از اهداف اساسي آموزش و پرورش است. تحقق اين هدف با توجه به تنوع علايق و تفاوت توانمنديهاي دانش آموزان و نيز كثرت جمعيت دانش آموزي كشور مستلزم دسترسي به ظرفيت هاي موجود عمدتا انجام برنامه هاي اساسي و مبتني بر گستره هاي استعدادها و تفاوت هاي فردي دانش آموزان را با مشكل مواجه مي نمايد به گونه اي كه در عمل رويكرد برنامه ها به پوشش عمومي دانش آموزان معطوف مي گردد. بدين منظور برنامه ريزان ، مديران و مجريان برنامه هاي آموزش و پرورش در تعامل با دانش آموزان با نياز هايي علاوه بر شرايط موجود براي افراد علاقمند و مستعدي كه با روحيه تحقيق و پژوهش در تعميق و توسعه آموخته هاي خود اهتمام دارند امري ضروري به نظر مي رسد.
پژوهشسراهاي دانش آموزي سبب توسعه فرهنگ تحقيق و پژوهش در بين نسل جوان مي شوند
تاسيس پژوهشسراي دانش آموزي يكي از راهكارها براي تامين اهداف فوق در نظر گرفته شد. پژوهشسراي دانش آموزي مركزي است كه به منظور گسترش فرهنگ تحقيق و پژوهش در بين دانش آموزان ، كشف ، جذب و هدايت استعدادها و رشد خلاقيت هاي آنان با فراهم نمودن امكانات و تجهيزات لازم تاسيس شده است. در حالي كه بنظر مي رسد امروزه اين مكان با وجود تاثير شگرفي كه در پروراندن استعدادها دارد از لحاظ تامين شرياط اوليه كه در تاسيس آن مورد نظر بوده است مورد بي توجهي قرار گرفته است.
نبود فضاي كافي فعاليت هاي ممتاز پژوهشسراي بهار را كاهش خواهد داد
مدير پژوهشسراي دانش اموزي بهار در گفتگو با بهارانه عنوان داشت : پژوهشسراي دانش آموزي بهار با جذب هزارو 200دانش آموزدر عرصه هاي مختلف علمي و با وجود انجام فعاليت هاي ممتاز دراستان همدان و سراسر كشور، به علت نداشتن فضاي مناسب و كافي رتبه سوم استان را در بين ساير شهرستانها به خود اختصاص داده است.
محمد مهدی قروه اي ادامه داد : پژوهشسراي بنياد دانش آموزي بهاري از سال 84 فعاليت خود را با هدف شناسايي ، جذب و پرورش استعدادهاي خلاق و مبتكرانه و همچنين گسترش زمينه ملي مناسب براي پرورش تفكر و اشاعه فرهنگ تحقيق فردي و گروهي در بين دانش آموزان و فراهم نمودن امكانات دستيابي اين قشر به يافته هاي جديد علمي و پژوهشي داخل و خارج كشور و نيز ايجاد زمينه مشاركت دانش آموزان مستعد در انجام پژوهشهاي ملي و منطقه اي ، آغاز كرد.
قروه اي افزود : اين پژوهشسرا تا كنون با جذب دانش آموزان مستعد و علاقمند از سراسر شهرستان و با برگزاري كنفرانس ها ، همايش ها و جشنواره هاي علمي از جمله فيزيك ، شيمي ، زيست شناسي ، الگوهاي موفق تحصيلي ، شركت در همايش هاي علمي دانش آموزي كشوري و كسب رتبه دوم كشوري توسط 5 نفر از دانش آموزان عضو در استان ايلام ، شركت بيش از 411 نفر از دانش آموزان عضو در دوازدهمين جشنواره جوان خوارزمي و كسب رتبه پنجم كشوري و رتبه استاني براي 22 طرح ارائه شده به جشنواره ، شركت بيش از 470 نفر از دانش آموزان در سيزدهمين جشنواره خوارزمي و كسب رتبه استاني براي 26 طرح ارائه شده ، توليد و ارسال بيش از 74 طرح توليد نرم افزار محتواي الكترونيكي به استان و راهيابي 11 طرح به مرحله كشوري ، برگزاري بازديدهاي علمي ، تحقيقي و پژوهشي از مراكز علمي كشور ، تشكيل انجمن هاي علمي شاملزيست شناسي، فيزيك ، شيمي ، رايانه ، ادبي ، عربي ، زبان انگليسي و روباتيك ، برگزاري كارگاه و آزمايشگاه براي دانش آموزان عضو انجمن ها بمنظور شركت درمسابقات علمي ،موفق به كسب رتبه اي برتر استاني و كشوري شده است.
وي با اشاره به اينكه اين مركز از دانش آموزان داراي طرح علمي و پژوهشي حمايت مالي مي كند ، اظهار داشت : حمايت از دانش آموزان پژوهشگر و همچنين نظارت و هدايت طرح هاي تحقيقاتي بمنظور ارتقاء سطح علمي و پژوهشي آنان در راس برنامه هاي پژوهشسرا قرار دارد.
جهت دهي به استعدادها و خلاقيت هاي نسل جوان آينده خوبي را براي كشور رقم خواهد زد
قروه اي با بيان اين مطلب كه جهت دهي به استعدادها و خلاقيت هاي نسل جوان آينده خوبي را براي كشور رقم خواهد زد ، عنوان داشت : براي پروراندن استعدادها و خلاقيت هاي نسل آينده ساز كشور بايد شرايط مناسب را مهيا ساخت لذا اختصاص فضاي مناسب و مستقل ، آزمايشگاه براي رشته هاي تجربي، تجهيزات كافي رايانه اي ، كتابخانه و سالن مطالعه ، وسايل سمعي وبصري و سي دي هاي كمك آموزشي براي دانش آموزان عضو پژوهشسراي بهار لازم وضروري است.
وي اعلام داشت : مسلما فعاليت دانش آموزان علاقمند و با استعداد در اين پژوهشسرا بدون در اختيار داشتن فضا و امكانات لازم و ضروري پايدار نخواهد بود.
مسئولين آموزشي پژوهشسرا ها را دريابند
در سالهاي اخير خانواده ها با وجود شرايط نابسامان اقتصادي بهترين امكانات را براي تحصيل فرزندان خود مهيا ساخته اند چرا كه معتقدند تحصيل و كسب علم و دانش آينده اي مطلوب را براي فرزندانشان رقم خواهد زد و بدون شك توسعه و پيشرفت كشور نيز با نسلي آموزش ديده و با توانايي علمي و تجربي بالا ميسر خواهد بود پس فراهم نمودن امكانات و شرايط تحصيل مناسب و پروراندن خلاقيت ها را تنها نبايد وظيفه خانواده ها قلمداد كرد. مسئولين اگر از ابتدا مكان و يا مركزي را براي كشف استعدادها و خلاقيت هاي نسل جوان در نظر مي گيرند بايد براي عملكرد بهتر و كسب نتيجه مطلوب اين مراكز هزينه هايي را نيز بپردازند نه اينكه آنها به حال خود رها كنند.
دیدگاه شما