به گزارش بهارانه، سيد ابوالحسن موسوي خوشرو در همايش اطفاء حريق كه در منطقه قرق بهار برگزار شد، اظهار داشت: منابع طبيعي، منابع خدادادي است که به يک نسل خاص تعلق ندارد و نسلها بايد در حفظ منابع طبيعي کوشا باشند.
موسوي خوشرو با اشاره به اجراي مانور اطفاي حريق گفت: هدف از برگزاري اين مانور، هماهنگي و آمادگي، پيشگيري از آتشسوزي، تمرين واکنش سريع، تعيين نقاط ضعف و قوت و نيز کاهش ميزان خسارات وارده به طبيعت است.
وي افزود: حراست از منابع طبيعي به دليل دامنه بسيار وسيع آن به هيچ عنوان امکانپذير نيست پس همه نهادها با تجهيز امکانات خود مسئولان اين دستگاه را با همه توان ياري برسانند.
موسوي خوشرو عنوان داشت: چنانچه در ارتباط با تخريب منابع طبيعي از سوي افراد مختلف گزارشهايي به اين دستگاه ارجاع شود در کمترين فاصله زماني نسبت به رسيدگي و تشکيل پرونده همچنين ارسال آن به مرجع قضايي اقدام ميشود که در راستاي بررسي موضوع و صدور حکم مطابق با موازين قانوني و با در نظر گرفتن اهميت جرم اقدام ميشود.
وي در ادامه با اشاره به لزوم اطلاعرساني در ارتباط با روشهاي حفاظت از منابع طبيعي نيز تصريح کرد: بازوي اجرايي اين دستگاه براي تحقق اهداف ترسيم شده و امور محوله، دهياران و شوراهاي اسلامي هستند از اين رو بايد در راستاي افزايش سطح آگاهي مردم در مورد استفاده کردن از چراگاههاي مناسب، نحوه مهار آتشسوزي اقدامات لازم انجام دهند.
موسوي خوشرو به جايگاه مهم و تعريف شده منابع طبيعي در قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران اشاره کرد و گفت: بعد از پيروزي شکوهمند انقلاب اسلامي اتفاقات و برنامهها و قوانين مطلوبي در عرصه منابع طبيعي تدوين شد.
وي در ادامه افزود: بر اساس اصل 45 قانون اساسي منابع طبيعي جزو انفال بوده و لذا مسئولان اين عرصه فقط وظيفه حراست و نگهباني از آنها را برعهده دارند.
نماينده ولي فقيه در اداره کل منابع طبيعي و آبخيز داري استان نيز در اين همايش با بيان اينکه مردم نقش اساسي در حفاظت از منابع طبيعي به عهده دارند، افزود: مردم بايد با تأسي از آموزه هاي ديني و احاديث نبوي به عنوان يک تکليف شرعي در حفظ اراضي ملي و منابع طبيعي تلاش کنند.
حجت الاسلام محمد سعيد صنوبري با اشاره به اينکه حافظان منابع طبيعي از انفال پاسداري مي کنند، اظهار داشت: کساني که در راه پاسداري انفال الهي مجاهدت مي کنند اعمال آنها نوعي عبادت محسوب مي شود و موجب اجر اخروي و دنيوي آنها مي شود
صنوبري نبود فرهنگ صحيح استفاده از منابع طبيعي يکي از موارد از بين رفتن منابع طبيعي است، عنوان داشت: مردم بايد به اين امر مهم پي برده که حفظ انفال و منابع طبيعي يک وظيفه شرعي و ملي است.
وي گفت: کشوري که منابع طبيعي آن بيشتر باشد برکات فراوان و شادابي و نشاط در آن مشاهده ميشود و بايد در حفظ آن کوشا بود.
صنوبري افزود: در رويکرد ديني ما درخت داراي يک ارزش است و آسيب به درخت به منزله آسيب به انسان است و در بحث منابع طبيعي بايد فرهنگسازي شود که تک تک افراد جامعه در توسعه و حفظ و گسترش منابع طبيعي مسئول هستند.
وي اذعان داشت: منابع طبيعي از ارکان پيشرفت تلقي ميشود و در توسعه پايدار تأثير مطلوبي دارد.
مديرکل منابع طبيعي و آبخيزداري استان همدان نيز در ادامه گفت: در مقوله منابع طبيعي بحث فرهنگسازي و اطلاعرساني از اهميت ويژهاي برخوردار است که در اين زمينه رسانهها جايگاه خاصي دارند و ما بايد در اين راستا تمام همت خود را به کار گيريم.
محمد رضا همتي با بيان اينکه مسائل فرهنگي بايد در سطح جامعه نهادينه شود، افزود: آموزش، لازمه فرهنگسازي است و اين امر بايد در سنين کودکي صورت گيرد، زيرا زمينه براي نقشپذيري ذهني و انتقال آموزههاي گوناگون به ويژه در ارتباط با حفاظت از منابع طبيعي بسيار مساعد است.
همتي به سياستهاي اجرائي اولويتدار براي توسعه استان در بخش منابع طبيعي اشاره کرد و اظهار داشت: يکي از سياستهاي اصلي ما حفاظت از عرصههاي منابع طبيعي و جلوگيري از دخل و تصرف و تبديل و تخريب آن است.
وي خاطرنشان کرد: اعمال و تسهيل مالي، بانکي براي بهرهبرداران عرصههاي مرتعي و جنگلي، تقويت و اهميت بيشتر دادن به بيمه محصولات جنگلي و مرتعي و ارتقاي ميزان آگاهي مرتع داران و جنگلنشينان با ارائه آموزشهاي علمي و عملي از جمله سياستهاي اجرائي اولويتدار براي توسعه استان در بخش منابع طبيعي است.
همتي از ديگر سياستهاي اجرائي اولويتدار براي توسعه استان در بخش منابعطبيعي را شامل ساماندهي دامداران ساکن در عرصههاي جنگلي و مرتعي در جهت کاهش اتکاي دام به مرتع و جنگل، شناسايي ظرفيت جنگل نشينان و مدون ساختن دانش بومي آنان و تلفيق با شيوههاي نوين علمي و جايگزيني سوخت فسيلي بهجاي چوب به عنوان تامين کننده سوخت روستائيان ذکر کرد.
وي بيشترين و بزرگترين مشکل در عرصه منابعطبيعي را تبديل و تصرف اراضي ملي و عدم پراکنش صحيح دام در مراتع ذکر کرد.
همتي وسعت منابع طبيعي را در استان 900 هزار هکتار اعلام کرد و افزود: سرکشي و دهگردشي در سطح پلاکها و حفاظت از اين عرصه از مهمترين فعاليتهاي منابع طبيعي است که تلاشهاي فراواني در اين راستا صورت گرفته است.
وي ادامه داد: از ابتداي سال تا اوايل شهريور ماه امسال 364 فقره پرونده تخلف در زمينه تخريب و تصرف در اراضي ملي استان در محاکم قضايي تشکيل شده است.
همتي اذعان داشت: تعداد 163 فقره رفع تصرف در سطح 167 هکتار از ابتداي سال تاکنون صورت گرفته که بخشي از آن توسط آراي قضايي و بخشي نيز از طريق پيشگيري از وقوع جرم بوده است.
وي عنوان داشت: نگهداري و حفاظت از جنگلکاري سنواتي در سطح 4 هزار هکتار ، پيشگيري از آتشسوزي مراتع، از ديگر اقدامات اين اداره به شمار ميرود.
همتي با بيان اينکه امسال حدود 600 هکتار از مراتع در سطح استان طعمه حريق شد، گفت: يگان حفاظت منابع طبيعي بعد از اطلاع از آتشسوزي در محل حضور يافته و نسبت به اطفاء حريق و کنترل دامنه آن اقدام کردهاند و 99 درصد آتش سوزي ها منشاء انساني داشته است.
وي تعامل و همکاري با دهياران در روستاها و شوراهاي اسلامي و همه کساني که در منابع طبيعي دستاندرکار هستند را از برنامههاي حفاظت از جنگلها عنوان کرد و گفت: يکي از اقدامات ما گشت، مراقبت و حفاظت يگان به صورت شبانهروزي است.
همتي اظهار داشت: منابع طبيعي بخشي از انفال بوده و جزو سرمايه هاي ملي و خداوندي محسوب مي شود که بايد در حفظ آن همواره کوشا باشيم تا آيندگان نيز از آن بهره مند شوند.
در پايان اين همايش مانور اطفاء حريق و نجات نهالستان شهر بهار با هدف آمادگي هر چه بيشتر نيروهاي خدمات رسان در منطقه نهالستان اين شهر برگزار شد.
دیدگاه شما