آخرین اخبار

12. آذر 1392 - 7:04   |   کد مطلب: 7590
در گفت‌وگو با رئیس «مرکز تحقیقات ژنتیکی نور» مطرح شد:
بنیاد شهید و خانواده‌‌ها چگونه می‌توانند به احراز هویت شهدای گمنام کمک کنند
با بررسی معراج شهدا، اگر آن شهید جزء شهدای گمنام باشد، به آنها نامه‌ای داده و به ما معرفی می‌کنند. در این مرکز از آنها خواسته می‌شود طبق دستور مورد نظر، نمونه خونی را تهیه کرده و به ما برسانند. پس از ساخت پروفایل آن خانواده، بررسی‌ها را آغاز می‌کنیم.

به گزارش بهارانه به نقل از شبکه اطلاع رسانی دانا،‌ دکتر «محمود تولایی»، ریاست «مرکز تحقیقات ژنتیکی نور»، مجری و طراح تعیین هویت ژنتیکی شهدای گمنام و رئیس سازمان بسیج علمی- پژوهشی و فناوری کشور در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس،‌ در خصوص شیوه‌‌های شناسایی و احراز هویت شهدای گمنام به نکات مهم و جالبی اشاره کرده است؛‌ یکی از نکاتی که در این گفت‌وگو بیان شده است کمک بنیاد شهید و امور ایثارگران و البته اقدامات خودجوش خانواده شهدای مفقودالاثر است که می‌تواند روند شناسایی هویت شهدای گمنام را تسریع کند. در بخشی از این مصاحبه آمده است:

ـ امکان اینکه با نبش قبر یا با روش دیگری از پیکرهای دفن‌شده بتوان نمونه تهیه کرد وجود ندارد؟

تولایی: طبق فتوای علما، نبش قبر مؤمنین و مسلمین ممنوع است و البته ما فکری برای این مسیر نکرده‌ایم. به هر حال اگر طبق مصلحت یا تشخیص، تکلیفی برعهده ما نهاده شد، وظیفه خود را انجام می‌دهیم.

*شهدایی هنوز پیدا نشده‌اند

ـ از شهدایی که تاکنون پیدا نشده‌اند، آماری در دست دارید؟

تولایی: هم‌اکنون چشم‌انتظار قریب به 6 هزار شهید گمنام هستیم. تفحص در مرزهای مشترک و حوزه سرزمین عراق به آرامی در حال انجام است، بنابراین فعلاً اولویت کار روی شهدایی است که اکنون تفحص می‌شوند. مواردی که کمیته جست‌وجوی مفقودین به حدسی می‌رسند یا شهیدی را پیدا می‌کنند که مربوط به گردان خاصی است، شهدای مفقود دیگر آن گردان را شناسایی کرده و خانواده‌های آن‌ها را به ما معرفی می‌کنند تا از آنها نمونه‌گیری شده و فرآیندهای آزمایشگاهی را ادامه دهیم.

*نمی‌توانیم فراخوان عام بدهیم!

فارس: با توجه به اینکه اغلب پدران و مادران شهدا، سنین کهن‌سالی را می گذرانند، امکان تهیه نمونه از همه آنها وجود ندارد؟

تولایی: در مورد فراخوان عام به خانواده‌ها نگرانی وجود دارد. مثلاً تعداد زیادی از همرزمان شهدا پس از شهادت دوستانشان بر حسب احساس تکلیف پیکرهای آنها را دفن کرده‌اند یا بازگردانده‌ شدند اما به دلیل عدم شناسایی، به صورت گمنام دفن می‌شدند. الآن از آن شهدا هیچ سرنخی نداریم. خانواده آنها هم اطلاع ندارند که فرزند آنها قبل از شروع کار ما کشف و دفن شده و ممکن است هیچ‌گاه به آنها دسترسی نداشته باشیم یا اینکه جزء شهدایی است که پیکرشان هنوز به دست نیامده است. حتی مشخص نیست چند سال دیگر فرزند آنها پیدا خواهد شد. اما اگر به آن خانواده بگوییم که برای شناسایی فرزند شما می‌خواهیم نمونه تهیه کنیم، از آن روز دائماً منتظر است و تماس می‌گیرد که فرزند من پیدا شد یا نه؟

*زنده‌کردن انتظار مادران...

ما این استرس و فشار روحی روانی را به حال این پدر و مادر مسن مضرّ می‌دانیم و حتی ممکن است جان آنها را تهدید کند. به همین جهت نمی‌توانیم چنین انتظاری را در خانواده‌ها زنده کنیم و نمی‌توانیم چنین نمونه‌هایی داشته باشیم. البته این کار  در سال 89 در یکی از استان‌ها امتحان شد و طی فراخوان به خانواده‌ها، در یک روز از 1500 نفر نمونه خون تهیه کردیم. تا ماه‌ها بعد، هر روز با ما تماس و سراغ نتیجه را می‌گرفتند. پس از آن احساس دِین می‌کردیم که نکند نگرانی و انتظار این خانواده‌ها را افزایش داده‌ایم. از آن به بعد دیگر فراخوان عمومی ندادیم.

*سرعت بخشی به شناسایی شهدا با کمک بنیاد شهید

ـ برای حل این مشکل، راه‌حلی پیش‌بینی نشده است؟

تولایی: واقعیت این است که این مشکل راه‌حل‌هایی دارد که جزء انتظارات ما نیز محسوب می‌شود. مانند اینکه بنیاد شهید که با خانواده‌ها ارتباط دارد، در قالب پایش سلامت و کنترل بهداشت قند، چربی و غیره از تمامی این خانواده‌ها نمونه گرفته و در اختیار ما قرار دهند. شاید اگر چنین موضوعی محقق شود ما بتوانیم در ظرف زمان کوتاهی چند صد نفر از شهدا را شناسایی کنیم.

*اقدام خودجوش برای نمونه‌دهی

ـ امکان اینکه خود خانواده‌ها بخواهند نمونه بدهند، وجود دارد؟

تولایی: فکر می‌کنم خانواده‌ها اگر به معراج شهدا مراجعه کنند بتوانند آنها را راهنمایی کنند. به این ترتیب که با بررسی معراج شهدا، اگر آن شهید جزء شهدای گمنام باشد، به آنها نامه‌ای داده و به ما معرفی می‌کنند. در این مرکز از آنها خواسته می‌شود طبق دستور مورد نظر، نمونه خونی را تهیه کرده و به ما برسانند. پس از ساخت پروفایل آن خانواده، بررسی‌ها را آغاز می‌کنیم.

انتهای پیام

دیدگاه شما