آخرین اخبار

1. اسفند 1403 - 9:57   |   کد مطلب: 44114
کالابرگ الکترونیکی و واکنش‌های رسانه‌ای؛
زمین گرد است
دو رویکرد متفاوت رسانه‌ای در قبال کالابرگ الکترونیکی از سال قبل تا کنون مورد توجه است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «بهارانه»؛ سال گذشته بود که دولت سیزدهم اقدام به اعطای کالابرگ الکترونیک در قالب طرح فجرانه در بهمن‌ماه برای دهک‌های کم درآمد جامعه کرد.

  در این فرایند دولت مبلغ ۵ میلیون ریال اعتبار خرید به‌عنوان فجرانه در کارت‌های سرپرستان خانوار به‌منظور خرید اقلام و مایحتاج ضروری در سبد معیشتی واریز کرد. 

سرپرستان خانوار می‌توانستند با ارزش آن مبلغ اقدام به خرید مایحتاجی مانند: برنج و روغن و حبوبات و گوشت کنند.

در همان ایام فشار رسانه‌ای معاندان نظام اسلامی و مخالفان دولت وقت بلند شد که اقدامات دولت برای صدور کالابرگ الکترونیک در قالب فجرانه یک اقدام بازگشت به عقب و به دوران کوپن در سال‌های اوایل انقلاب است.

هرچند که قبل و بعد از فجرانه رایگان نیز طرح کالابرگ الکترونیکی در یارانه سرپرستان خانوار اعمال می‌شد و سرپرستان خانوار با تخفیف بیشتری می‌توانستند از مبلغ یارانه برای خرید مایحتاج زندگی خود اقدام کنند.

تا اینکه دولت جدید بر سر کار آمد و طبیعتاً طیفی از منتقدان دولت قبل در آن جای گرفتند. 

در طول عملکرد ۶ ماهه دولت جدید قیمت اقلام مصرفی خانوارها افزایش قابل توجهی داشته است که در این بین افزایش قیمت برنج و لبنیات بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. 

همچنین افزایش قیمت این اقلام مورد اعتراض و نارضایتی مردم شده است. 

با سر کار آمدن دولت جدید طرح کالابرگ الکترونیکی به حاشیه رفت و با افزایش قیمت سبد معیشتی خانوار جای خالی طرح کالابرگ بیشتر احساس شد.

رئیس جمهور روز گذشته برای مقابله با کوچک‌تر شدن سفره مردم اقدام به أخذ اجازه برداشت مبلغ یک میلیارد دلار از صندوق ذخیره ملی برای تأمین سبد معیشتی هفت دهک کم درآمد جامعه کرد.

هرچند که بنابر ادعای برخی از منتقدان پرداخت مبلغ ۵ میلیون ریال کالابرگ الکترونیکی به حساب سرپرستان ۷ دهک خانوار که حدود ۶۰ میلیون نفر از جامعه را شامل می‌شود، تمامی مبلغ یک میلیارد دلار نیست و حدود نیمی از این مبلغ است.

اما موضوع مهم تر آن است که طرح کالابرگ الکترونیکی وقتی سال گذشته توسط دولت وقت در حال اجرا بود، فشار رسانه‌ای زیادی به آن وارد شد و اعطای کالابرگ الکترونیکی  یک اقدام بازگشت به عقب تلقی شد.

اما حالا همان منتقدان به طرح کالابرگ الکترونیکی بعضاً حامیان این طرح شده و یا در قبال آن سکوت اختیار کردند. 

باید توجه داشت که چرا سال گذشته در رسانه‌ها این چنین به اقدامات دولت وقت جهت تأمین مایحتاج ضروری دهک‌های کم درآمد جامعه انتقاد و تخریب های گسترده وارد می‌شد؟ تا جایی که این اقدام دولت را موجب عقب ماندگی نظام جمهوری اسلامی از پیشرفت عنوان می‌کردند. 

و اما اکنون که دولت حاضر به این نتیجه رسیده است که کالا برگ الکترونیکی را دوباره احیا کند، دیگر خبری از انتقادات گسترده و فشار رسانه‌ای نیست؟!

شاید این تجربه خوبی باشد تا نشان دهد که برای نقد و انتقاد به یک عملکرد و طرح ملی بایستی همه ابعاد آن‌را در نظر گرفت و در راستای عدالت و انصاف با موضوع و طرح عنوان شده برخورد کرد نه در قالب اهداف سیاسی! 

طرح کالابرگ الکترونیکی این موضوع را به‌خوبی نشان داد که حملات و انتقادات شدید نسبت به این طرح در سال گذشته بیشتر از سر ناآگاهی و اختلافات سیاسی بوده است و کسانی که به‌عنوان کارشناسان اقتصادی اظهار نظر می‌کردند اکنون سکوت اختیار کردند.

و همین موضوع تجربه خوبی است که مخاطبان در فضای مجازی نسبت به جریان سازی‌های رسانه‌ای برخی از جریانات بیشتر توجه داشته باشند و در پازل آن‌ها بازی نکنند.

حامد عیوضی

دیدگاه شما