اگر این طور باشد باید هند از آمریکا قویتر باشد، چون جمعیت و نیروی نظامی بیشتری دارد یا اندونزی باید قویتر از روسیه باشد، چون جمعیت بیشتری دارد یا برزیل، عربستان، هند، مغولستان، آرژانتین، کانادا و... باید قویتر از آلمان باشند، چون وسعت آنها بسیار بیشتر از این کشور اروپایی است اما چرا این طور نیست؟ چرا کشوری مثل آلمان که حتی نیروی نظامی درست و حسابی ندارد، یکی از قویترین کشورهای اروپایی میشود و حتی کشورهای دارای حق وتو این کشور را در جمع خود میپذیرند و 1+5 تشکیل میشود؟ ما در هزاره سوم زندگی میکنیم و به علل گوناگون مولفههایی که یک واحد سیاسی را قدرتمند میکند در طول تاریخ تفاوت کرده است. دیگر در هزاره سوم یک کشور پهناور حتماً قوی نیست. دیگر کشوری که فقط نیروی نظامی بسیار داشته باشد قویتر از کشوری که نیروی نظامی کمتر داشته باشد، نیست. دیگر کشوری صرف جمعیت فراوان، قویتر از واحد سیاسی کم جمعیتتر نیست. حتی در حال حاضر اهمیت نقاط ژئوپلتیک جهان در حال کاهش است. دیگر نقاط ژئواستراتژیک جهان آن اهمیت چند دهه گذشته را ندارد. چه اتفاقی افتاده است؟ اگر نقاط ژئوپلتیک آن اهمیت سابق را ندارد، چرا خلیجفارس همچنان مورد توجه ابرقدرتهاست؟پاسخ همه اینها فقط یک کلمه است: «اقتصاد».
هماکنون هرکشوری که اقتصاد قویتری داشته باشد مولفههای قدرت بیشتری در اختیار دارد. شاید تعجب کنید، کویت که بهزور به اندازه یکی از استانهای کوچک ما میشود هماکنون یکی از کشورهای قدرتمند جهان است، چرا که دینار این کشور حداقل 3 برابر دلار آمریکا ارزش دارد! آلمان به علت اینکه قدرت اول اقتصادی اروپاست، قدرتمندترین کشور این منطقه است. اتحادیه اروپايي چند سالی میشود کاسه گدایی را مقابل آلمان گرفته است و خانم صدراعظم، قویترین زن جهان لقب گرفته است.
رشد اقتصادی آلمان در سالهای بحران اقتصادی غرب هم ادامه داشت تا مسؤولان این کشور در سفر به دیگر کشورهای اروپایی از موضع قدرت حرف بزنند. هماکنون اهمیت نقاط استراتژیک اقتصادی که به آن ژئواکونومی گفته میشود مهمتر از ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک است، به همین علت ژئوپلیستها خلیجفارس را هماکنون، بيشتر منطقهاي ژئواکونومیك میدانند تا ژئواستراتژیک. به این معنا که اهمیت اقتصادی خلیجفارس در حال افزایش است و کشورهایی که در این حوزه قرار دارند بالقوه موقعیت اقتصادی بهتری نسبت به دیگران دارند. حالا کشوری موفقتر است که بتواند از این موقعیت نهایت استفاده را بکند.
همین موقعیت ژئواکونومی است که موجب شده بسیاری از تحریمها را دور بزنیم اما آیا توانستیم از این ظرفیت و پتانسیلها استفاده کنیم؟ چطور میتوانیم به قدرت اول منطقه تبدیل شویم و یکی از بندهای سند چشمانداز را جامه عمل بپوشانیم؟ قطعا اقتصاد یکی از عواملی است که میتواند ما را به اهداف خود برساند. سالهای سال بود اقتصاد، موضوعی درجه 2 و 3 معرفی و کمتر به آن پرداخته میشد. این بیتوجهیها و درجهبندی کردن در چند دهه گذشته موجب شده است اقتصاد به این وضع بیفتد. رشد اقتصادی کشور متوقف شده، ارزش پول ملی کاهش یافته، صادرات ما کم شده، تولید ملی کاهش یافته، سرمایههای ملی در حال خارج شدن از کشور است، بیانضباطی مالی بر چارچوبهای مالی چیره شده است، هدفمندی یارانهها بد اجرا شده و فساد اقتصادی افزایش یافته است. قطعا با ادامه این روند اقتصاد ما هر روز ضعیفتر از گذشته خواهد شد. اگر اقتصاد هم درست نشود، جامعه فقیر و ضعیف خواهد شد و سیاست نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. جامعهای که ضعیف باشد بهراحتی مقابل فشارهای بیگانه تسلیم خواهد شد. شاید گفته شود اقتصاد هماکنون که معیشت مردم به خطر افتاده و گرانی بیداد میکند ...
... و نوسانات نرخ ارز موجب هرج و مرج در بازار شده است، اهمیت پیدا کرده و بعد از اینکه بحران اقتصادی به پایان رسید باید حوزههای دیگر در اولویت قرار گيرد؛ این تفکر قطعا موجب خواهد شد، اقتصاد ایران بحرانیتر شود. رهبر حكيم انقلاب اسلامي در آخرین بياناتشان جملههای کلیدیای در این باره عنوان کردند: «اگر ملت مقتدر باشد، توانا باشد، نیاز خود را کم کند، مشکلات خود را بر طرف کند و امروز که مساله اقتصاد مساله اصلی است، بتواند اقتصاد خود را رو به راه کند، دشمن در مقابله با ملت ایران بیدفاع خواهد ماند». قطعا اقتصاد قوی، ملت را مقتدر خواهد کرد و اقتدار ملت، کشور را قدرتمند خواهد کرد. کسی که فکر میکند اقتصاد یک حوزه پیش پا افتاده و موضوعی دستهچندم است به این کشور و ملت خیانت کرده است. هماکنون اقتصاد خوب یعنی اقتدار ملی، امنیت ملی و رسیدن به منافع ملی. همین که چندین سال است نامگذاری اقتصادی انجام میشود و همه کشور برای رسیدن به اهداف اقتصادی بسیج میشود اتفاقی مبارک است اما برای اینکه توانمندیهای بالقوه خود را به بالفعل تبدیل کنیم همتی بیشتر و عملکردی حماسی میطلبد. انتخابات 24 خرداد فرصتی است که میتواند ما را به اهداف اقتصادی نزدیک کند. انتخاب درست و کارآمد میتواند اقتصاد ایران را از وضعیت فعلی نجات دهد. به امید آن روز که در اهم فیالاهم اقتصاد را جدیتر بگیریم و با اقتصاد عالی، اقتدار ملی را افزایش دهیم.
دیدگاه شما