به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «بهارانه»؛ یکی از عللهایی که موجب شده است تا ایران محل مناسبی برای مهاجران از کشورهای همسایه باشد، قیمت پایین ارزاق و مایحتاج زندگی نسبت به کشورهای همسایه است.
همچنین قیمت پایین انرژی نسبت به کشورهای دیگر، ایران را تبدیل بهمحل مناسبی برای مهاجرت کرده است.
اختصاص یارانه انرژی در کشور ما موجب افزایش مصرف و قاچاق حاملهای انرژی مانند بنزین و نفت و گاز به کشورهای همسایه نیز شده است.
از طرفی حضور چند میلیون مهاجر در داخل کشور به افزایش مصرف انرژی افزوده است، چراکه آنها نیز همانند ایرانیان از یارانه انرژی استفاده میکنند.
بدیهی استکه استفاده از اهرم برخورد و جمعآوری مهاجران توسط نیروهای انتظامی، بهتنهایی کافی نبوده و مشکلات خود را در پی دارد.
اما با ایجاد یک ساختار و اصلاح قوانین اختصاص یارانه انرژی در کشور، میتوان موضوع مهاجران غیرقانونی افغانستانی بهداخل ایران را بهآسانی برطرف نمود.
در کشور ما یارانه انرژی به زنجیره اول توزیع انرژی اختصاص مییابد و این امر باعث توزیع ناعادلانه ثروت و آسیبهای بهوجود آمده از آن شده و عملاً کشورهای همسایه و مهاجران نیز از این یارانه استفاده میکنند.
اما با تخصیص یارانه به حلقه آخر توزیع، یعنی مصرفکنندگان، در مدیریت مصرف انرژی تحول اساسی بهوجود خواهد آمد.
اگر بنزین، نفت و گاز(گازوئیل)، برق و گاز یارانهای در کشور در اختیار تمامی ایرانیها بهعنوان مصرفکننده قرار گیرد، دیگر امکان استفاده تقریباً رایگان کشورهای همسایه و مهاجران از انرژی فراهم نخواهد شد.
با اینکار چندین هدف همزمان دنبال میشود، اول جلوگیری از اسراف و قاچاق مواد سوختی استکه موضوع قاچاق بنزین و گازوئیل به کشورهای همسایه یکی از معضلات گریبانگیر کشور ما بوده و سالها است با آن مواجه هستیم، که آمارهای متفاوت چند میلیون لیتری در روز از قاچاق سوخت منتشر شده است.
دومین مقوله، توزیع عادلانه ثروت در کشور استکه همه ایرانیها بهمیزان مساوی از یارانه انرژی استفاده کنند.
سومین مورد، برطرف شدن ناترازی انرژی در کشور استکه مشترکان مصرف خود را اصلاح کرده و برای آن برنامهریزی میکنند.
و چهارمین مقوله که در این یادداشت به آن پرداخته شده است، استفاده ایرانیها از یارانه انرژی میباشد که عملاً موجب مهاجرت مهاجران به زادگاه خود شده و جذابیت حضور مهاجران غیرقانونی در ایران را بسیار کاهش میدهد.
آمارهای متفاوتی از حضور مهاجران افغانستانی از ۷ الی ۱۱ میلیون افغانستانی در داخل ایران حکایت دارد که تعداد ۱۱میلیون توسط منابع رسمی تأیید نشده است.
اگر کمترین آمارهای حضور مهاجران در کشور را در نظر بگیریم، با اختصاص یارانه انرژی در حلقه آخر، یعنی مصرفکنندگان، سهم بیشتری به ایرانیها با حذف مهاجران اختصاص خواهد یافت.
در روزهای اخیر که زمزمه افزایش قیمت بنزین بهگوش میرسد، با اجرای قانون هدفمند کردن یارانه انرژیها بهروشی که مطرح شد، میتوان عدالت در توزیع یارانهها و مدیریت مصرف را بهجای افزایش قیمت بنزین انجام داد.
خاطره تلخ افزایش ناگهانی قیمت بنزین در سال ۱۳۹۸ هنوز در خاطره مردم است و نگرانی افزایش تورم را برای مردم بیشتر میکند.
با اجرای طرح اختصاص یارانهها به مصرف کنندگان از تکرار وقایع تلخ سال ۱۳۹۸ هم جلوگیری میشود.
اجرای چنین طرح و قانونی، نیازمند همکاری قوه مقننه و مجریه و استفاده از نظرات کارشناسی استکه که با اتحاد و همدلی سه قوا میتوان امید به اجرای آن داشت.
البته توجیه مردم در رسانهها و تشریح وضعیت موجود برای آنان گام موثری در اجرای این طرح خواهد بود.
امید است دولتمردان برای حل موضوع ناترازی انرژی و قیمت بنزین مولفههای ذکر شده را در نظر بگیرند تا همچون سال ۱۳۹۸ در افزایش قیمت بنزین چنان شتابزدگی نکنند که خود رئیسجمهور نیز صبح جمعه از افزایش قیمت بنزین مطلع شود.
حامد عیوضی
دیدگاه شما